8. des
TA IMOT: Silja Støyva Arvola, Kirsti Bergstø og Pål Gabrielsen i Sosialistisk Venstreparti vil etablere transittmottak for å bedre situasjonen for flyktninger. (Foto: Martin Gramnæs).
 
Vil etablere transittmottak for syrerne i Sør-Varanger
- Dette er et nasjonalt ansvar og vi krever at regjeringen gjør en grundig vurdering i saken.

Publisert: 07.sep.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Det sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV). Utspillet kommer etter at stadig flere syriske flyktninger har tatt seg inn til Norge via Russland.

Ikke verdig

SVs ordførerkandidat mener det ikke er verdig at man ikke har et sted å innlosjere flyktningene på når de kommer over grensa.

- Dette er deres første møte med Norge og jeg mener vi må kunne ønske dem velkommen, og ta i mot dem på en god måte, sier han. De peker på at grensa på Storskog er landets eneste Schengen-grense.

- Dette er noe vi må ta konsekvensen av. Katastrofen som nå foregår, ser ikke ut til å avta med det første, slår Bergstø fast.

Forkant

Sjef ved Kirkenes politistasjon, Hans Møllebakken uttalte imidlertid før helga at de har kontroll på flyktningestrømmen.

- Det er flott at de har kontroll nå, men vi må ligge i forkant. Nå som mange har tatt seg over, vil vi kunne se en enda kraftigere økning, og det må vi være forberedt på, sier Silja Støyva Arvola som står på andreplass for SV til fylkestinget. Gabrielsen poengterer at de allerede har problemer med å ta hånd om flyktningene på mottaket i Oslo.

- Det har til nå vært helt naturlig at transittmottak har ligget på Østlandet, men med økningen vi ser over Storskog, har dette endret seg, tilføyer Arvola.

Avkriminalisering

SV ønsker også å endre på regelverket hva angår å ta med flyktninger over grensa.

- Lovverket har ikke til hensikt å kriminalisere folk som vil hjelpe mennesker på flukt, men å ta bakmenn og menneskesmuglere. Derfor bør politimyndighetene klargjøre hvordan lovverket skal håndheves i denne situasjonen. Det er absurd om folk skal straffes for å gi haik til en flyktning, sier Bergstø.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no