8. des
SØRGET: Flere viste sin støtte utenfor drapsofrenes bolig i fjor sommer. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Vil få dobbeldrapet til retten før juli
Mannen som drepte Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam kan endelig avhøres muntlig, etter flere operasjoner.

Publisert: 17.feb.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Politiet meldte først til iFinnmark om at saken stort sett er ferdig etterforsket, med få ubesvarte spørsmål. De får de forhåpentligvis svar på i slutten av måneden, for etter flere operasjoner er mannen som er siktet for drapet klar til å avhøres.

Mannen hadde vært ute av stand til å snakke siden han skjøt seg selv, etter å ha skutt og drept både hans kone Pimsiri Songngam og hennes tolv år gamle sønn Petchngam Songngam. Han tilsto det selv skriftlig, men på grunn av skuddskadene har han ikke vært i stand til å snakke før nå nylig.

Etterforskningsleder Torstein Pettersen i Finnmark politidistrikt sier til iFinnmark at de gjerne skulle gjort det siste avhøret i saken allerede i dag, men at det først passet for alle parter i slutten av måneden.

- Etter avhøret skal vi få saken oversendt raskt til statsadvokaten, sier Pettersen til nettavisen.

Etter det satser politiet og advokatene på å få til rettssak før den rettslige sommerferien. Sommerferien i rettssystemet starter 1. juli, så dermed legges det opp til rettssak før den tid.

Viktig med muntlig

På spørsmål om hvorfor det er viktig med et muntlig avhør, svarer etterforskningsleder Torstein Pettersen at et rent skriftlig avhør ikke gir gode forutsetninger for dialog.

- Siktede har kun avgitt en kort skriftlig forklaring. Det er nødvendig med et avhør, da siktede skal gis mulighet til å detaljert fortelle sin versjon, og gis mulighet til å forklare seg rundt opplysningene som finnes i saken, skriver han per epost.

Det er rettslig viktig å la mannen få forklare seg muntlig, sier hans forsvarer, advokat Stein Rønning.

- Alle forhold som skal komme frem under rettssaken skal være opplyst under etterforskningen. Nå som etterforskningen er nærmest ferdig, og Kripos sin åstedsrapport er klar, må den siktede også få kommentert det, sier han.

Mannen har fra før av tilstått skriftlig å ha skutt og drept hans kone og hennes sønn. Men det er ikke det samme som å innrømme straffskyld. Advokat Rønning sier at det spørsmålet blir et tema i avhøret med politiet.

Psykiatrisk vurdert

Rettspsykiatere har vurdert den siktede mannen over tid, og har nå også levert sin rapport. Rapporten skal fastslå om mannen kan regnes som tilregnelig eller ikke på drapstidspunktet. Etterforskningsleder Pettersen kommenterer ikke innholdet per tirsdag.

Tirsdag hadde ikke advokat Rønning fått rapporten ennå. Han sier heller ikke noe om den siktede vil erklære seg utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Den nasjonale politienheten Kripos kom til Kirkenes dagen etter drapet i august, og har jobbet med åstedsrapporten siden da. Forrige uke fikk politiet også åstedsrapporten. Etterforskningsleder Pettersen sier til iFinnmark at det ikke var noen store overraskelser der. Han har ingen videre kommentar til SVA.

Den siktede mannen ble transportert fra Tromsø fengsel til Vadsø fengsel mandag. Der skal han sitte fram til rettssaken begynner.

Forsvarer Rønning forteller at det både er for å være nærmere familien, og for å være nærmere ham som advokat, politiet, og rettssalen når saken kommer.

- Jeg har gått sterkt inn for å få ham overført. Det var spesielt et sterkt ønske fra ham for å være nært familie, sier Rønning.

Den siktede mannen har fremdeles mye medisinsk behandling igjen for å opprette de selvpåførte skadene. Omplasseringen til Vadsø har imidlertid lite å si for den videre behandlingen, siden han behandles på Ullevål.

Den siktede mannen skal også forklare seg i retten før neste fengslingsmøte. Dette er imidlertid bare for å følge vanlig rettsprosedyre, siden han ikke har vært i stand til det tidligere. Forsvarer Stein Rønning forteller at den siktede har samtykket til varetektsfengsling hele veien.

- Å motsette seg fengsling er ikke tema i det hele tatt. Fengslingsperioden vil nok komme til å være helt til hovedforhandlingen i rettssaken, sier Rønning til SVA.

Den siktede har vært fengslet siden drapsnatta 29. august, da han ble tatt i boligen han delte med de to avdøde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no