9. des
TORG: Kimek ønsket seg tomta til industriformål, men kommunestyret har allerede vedtatt sine egne planer.
 
Vil ha boliger og strandpromenade
Kimek ønsket å kjøpe Sjømannsklubben for 10 000 kroner, rive det og bruke det til sin virksomhet, men formannskapet sa nei.

Publisert: 15.sep.2017 14:44
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Et flertall i formannskapet sa tirsdag nei til søknaden fra Kimek om å kjøpe tomta for 10 000 kroner, rive Sjømannsklubben og bruke området til havnerelatert virksomhet.

Høyre og Kurt Wikan (Sp) ble nedstemt av Ap og Cecilie Hansen.

Ut av sentrum

I reguleringsplanen er området satt av til torgformål og kommunestyret vedtok i sommer overordnede føringer for hvordan de ønsker at området skal bli utviklet.

– Kommunestyret holder nå på med å arbeide med en byplan, og Kimeks planer for denne tomta passer ikke inn i disse planene, sier Lena Norum Bergeng (Ap).

– Vi ønsker at det tilrettelegges for boliger i strandsonen, at det etableres en strandpromenade og en sammenhengende gang- og sykkelsti fra sentrum til Hurtigruta/Prestøya: Hvis det skal bygges i strandsonen skal det legges vekt på å sikre allmennheten tilgang til havet, sier Bergen og fortsetter:

– Kimek sier i sin søknad at de ønsker å benytte tomta til industriformål, men Ap har for lenge siden sagt at vi ønsker å flytte industrien ut av sentrum. Vi ønsker heller ikke å selge bort havneområder, sier Bergeng.

I innstillingen fra rådmannen får heller ikke Kimek tillatelse til å overta tomta. Kommunen har vurdert at riving og planering av tomta vil beløpe seg til 774 000 kroner.

I et brev til kommunen tilbød Kimek seg å ta rivingsarbeidet og ba om å få kjøpe tomta. De fikk beskjed om at det måtte komme et konkret bud og at saken så måtte opp til politisk behandling.

Ettersom området allerede var regulert til torg, måtte det eventuelt også en omregulering og dispensasjonsbehandling til, noe som også krever politisk avgjørelse.

Offentlig område

På bakgrunn av føringene vedtatt i kommunestyret innstilte rådmannen på avslag til Kimek.

I innstillingen heter det «Et torg er et offentlig område og en møteplass. Hvis området selges, og det senere tillates å etablere industri på eiendommen, tar man vekk muligheten for kommunen og samfunnet å etablere et offentlig torg og møteplass der.»

Det var ikke mulig å få kommentar fra Kimek om vedtaket.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no