10. des
Rune Rafaelsen vil ha diskusjon om forvaltninga av elva, men har ikke tatt stilling til hvordan den burde endres.
 
Vil ha dialog om forvaltninga av Neidenelva
Rune Rafaelsen savner felles entusiasme, stolthet og kjærlighet for Neidenelva.

Publisert: 13.jul.2015 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

– Neidenelva er jo en juvel av en elv, og dersom jeg blir ordfører kommer jeg til å skrive til Fiskefellesskapet og forsøke å få en dialog om forvaltninga av elva. Jeg skulle ønske folk flest i Sør-Varanger kunne føle en glede over Neiden-elva som jo er den flotteste lakseelva vi har, sier Rune Rafaelsen.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat sier han skulle ønske hele Sør-Varanger kunne ha en «Hurra for elva-følelse».

– Der ungdom kunne komme og fiske, og der folk følte en tilhørighet og stolthet. I stedet ser vi at det hvert år kommer kritiske leserinnlegg om forvaltninga av elva.

Positivitet

Men er det ikke et lite antall personer som hvert år skriver disse kritiske leserinnleggene?
– Nå har ikke jeg laget en undersøkelse om hvordan flertallet føler det, men jeg tror ikke folk i Sør-Varanger har et kjærlighetsforhold til Neidenelva.
Hvem har ansvaret for å få til denne entusiasmen? Mener du det er Fiskefellesskapets ansvar, de som nå har forvaltninga?
– Ja, selvfølgelig har de et ansvar for å få til denne positiviteten, men også vi som kommer til elva for å fiske.
Hvordan mener du elva burde vært forvaltet da?
– På en måte som gjorde at en fikk denne fellesskapsfølelsen, og at folk i stedet for å bli forbanna får lyst til å komme til Neiden.

Gjennomgang

Mener du forvaltningen burde endres slik at det offentlige, eller andre, overtar forvaltninga?
– Jeg kan ikke lovverket godt nok, men etter hva jeg forstår er dagens forvaltning basert på at folk drev med jordbruk i området. Jeg mener vi bør se på forvaltninga, ha en gjennomgang og få til et system som fremmer fellesskapsfølelsen. Jeg hører folk sier at det nesten bare snakkes finsk der, og da blir det jo ikke en Sør-Varanger-elv.
Aldersgrensen ble endret fra 16 til 18 år for denne sesongen, og ungdom kan ta fiske for 100 kroner døgnet. Hva mener du med at ungdom må få slippe til?
– Det er flott om folk helt fra de er helt unge får positive vibrasjoner for å fiske i Neiden. Jeg skulle ønske at denne positiviteten gjaldt alle som bor i Sør-Varanger, svarer Rafaelsen.
Rune Rafaelsen har selv bodd i Neiden i fire år.
Fisker du der sjøl?
– Nei, ikke nå lenger. Nå fisker jeg mest i vann, og har mitt Hemmeligvann der jeg får ørret. Kan hende kommer jeg også til å fiske noe i Grensen i sommer.
Fiskefellesskapet i Neiden satte opp prisene for fiske i fluesonen for utenbygdsfolk i forkant av årets sesong noe som vakte krasse reaksjoner hos enkelte. Lederen av Fiskefellesskapet Karl-Magne Arvola har tidligere forklart at dette kom ut fra et ønske om blant annet å spre fisket bedre for ikke å få så fryktelig mye trøkk like før fossen, og har også sagt at det kan diskuteres om prisen egentlig er så høy når kostnaden fordeles per døgn.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no