9. des
PÅ UTKIKK: Elever fra Pasvik skole speidet etter fugler. De registrerte i alt 33 fugler på sitt besøk. Disse var innen artene kjøttmeis, lappmeis, gråspurv, kråke, skjære og sidensvans. (Foto: Paul E. Aspholm/Bioforsk).
 
Vil ha din hjelp til å telle fugl
- Følg med på fuglene i hagen i helga, oppfordrer Paul Eric Aspholm ved Bioforsk Svanhovd.

Publisert: 21.jan.2015 19:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Norsk Ornitologisk Forening inviterer nå til den årlige Hagetellingen. Her er målet å få registrert fugler rundt om i Norges land, samt å skape blest rundt fugler og natur.

Hent kikkerten

Hagetelling av fugl har pågått i Sverige og Danmark i mange år, mens Norge kom i gang i 2008. Aspholm forteller at det i fjor ble registrert 3 000 fugler fra rundt 80 hager i Finnmark.

- Jo flere som deltar, jo bedre er det. Det viktigste å legge merke til er de daglige fuglene. Dette for å skjønne hvordan de opptrer, forklarer han. Det er for eksempel stamfugl som kjøttmeis, eller grønnmeis. Sistnevnte har kommet nordover i moderne tid.

- I fuglebøkene som kom for 20 år siden, står det at grønnmeisen ikke finnes her oppe, forteller han og legger til at denne hagetellingen også er en fin aktivitet i undervisningsøyemed. Onsdag formiddag var elever fra femte til syvende trinn på Svanhovd for å observere fugler.

- Det var ikke veldig mange fugler å se siden det var såpass kaldt, men noen ble det, og elevene var veldig ivrige, forteller Aspholm, og tilføyer at han håper på mange registreringer fra Sør-Varanger.

Stor interesse

Ifølge Norsk Ornitologisk Forening er interessen for fuglemating stor i Norge. Årlig selges 16 000 tonn med villfuglmat til 400 000 nordmenn rundt om i landet.

- Vi satser på å slå rekorden fra 2013 da vi fikk inn registreringer fra over 7 000 fôringsplasser med ca. 15 000 deltakere. Totalt ble hele 390 000 fugler registrert, skriver foreningen i en pressemelding. De legger til at volumet av innrapportering er så stor at man på sikt kan danne seg et bilde av bestandsutviklingen for de vanligste vinterartene. Hagefugltellingen foregår ved at man noterer alle fugler som blir sett på fuglebrettet og rundt fôringsplassen. Det skal noteres det høyeste antall man ser på en gang av hver fugleart. Tellingen av fuglene skal legges inn på hjemmesiden fuglevennen.no. Selv om det er førstkommende helg som er pekt ut, er det mulig å registrere observarsjoner til og med 1. februar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no