10. des
MANGLER: Knut Mortensen var med på å få planen satt i gang, men krevde å få fikset manglene. Her fra et tidligere kommunestyremøte. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Vil ha med funksjonshemmede og eldre i antivoldsplan
Handlingsplanen mot vold i nære relasjoner må få tiltak for funksjonshemmede og eldre før året er omme. Men ellers er planen satt i verk.

Publisert: 21.apr.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Kommunestyret vedtok onsdag en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner for årene 2017 til 2021. Men planen er langt fra ferdig, ifølge politikerne.

- Vi er glad for at det nå kommer en slik plan, men den bør videreutvikles. Vi savner fokus på enkelte grupper, som funksjonshemmede, eldre og asylsøkere. Planen bør også ha et mer lokalt fokus, sa Espen Rafaelsen (Ap).

Det ble påpekt i kommunestyret at barn, ungdom og voksne med funksjonshemming oftere blir utsatt for vold enn funksjonsfriske. Eldre generelt blir også mer utsatt.

- Vold i nære relasjoner er betraktet som et stort folkehelseproblem. Å bli utsatt for noe som dette går ut over livskvaliteten til de som blir utsatt, men også hele familier, sa Knut Mortensen (Sp). Flere savnet bedre bruk av ressurser som krisesenteret Norasenteret.

Ikke utsatt

Opprinnelig gikk diskusjonen på å utsette planen. Men flere, inkludert Mortensen og Sandra Asmyhr (H), mente det var viktig å få i gang planen som står så langt. De ville i stedet få inn endringene etter hvert. Det var resten av kommunestyret enige i.

- Dette er den første slike planen vi har, og det er ingen grunn til å la den ligge, sa Mortensen.

Dermed skal det utarbeides egne tiltak for å forbedre forholdene for funksjonshemmede og eldre som rammes av vold i nære relasjoner. De nye tiltakene må legges fram for kommunestyret innen utgangen av 2017.

«Handlingsplanen bør videreutvikles til å bli mer konkret på hvilke prioriteringer og hvilke tiltak som er viktig i Sør-Varanger kommune for å få økt fokus på vold og overgrep og gi et godt tilbud til vold- og overgrepsutsatte i vår kommune,» står det videre i vedtaket.

Folkehelseproblem

Sandra Asmyhr mente tallene som kom frem i planen var oppsiktsvekkende.

- Her er det faktisk 22 prosent av tiendeklassingene som har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Dette er et tema som Verdens Helseorganisasjon (WHO) anser som et veldig stort folkehelseproblem, sa hun.

Det tallet kommer fra rapporten «Voldsutsatt ungdom i Norge» fra 2008. Politiets statistikk viser at Finnmark generelt ligger på voldstoppen i landet.

Knut Mortensen (Sp) mente samtidig at det var for ille at Eldrerådet og Rådet for likestilling av funksjonshemmede ikke var på høringslista i saken. Han gikk ut i flere saker og klagde på det samme angående Rådet for likestilling av funksjonshemmede. Når det gjaldt denne saken, fikk de behandlet den i rådet likevel.

Slik er handlingsplanen

«Handlingsplanens overordnede mål er at alle i Sør-Varanger kommune skal leve i trygghet og at personer som utsettes for vold eller trusler om vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep skal få tidlig og tilstrekkelig hjelp som er tilpasset den enkeltes behov. Dette gjelder også for voldsutøver. Ansatte skal ha kompetanse til å identifisere symptomer på vold og ha kunnskap om hvor man kan få hjelp,» står det i planens sammendrag.

Dette skal kommunen få til blant annet ved hjelp av kompetansesikring blant de ansatte, og tilbud om hjelp og behandling til både voldsofre og voldsutøvere.

Kommunen skal drive langsiktig arbeid med å forebygge vold i nære relasjoner, blant annet igjennom det kommunale arbeidet med folkehelse, og sikre samarbeid og samordning på tvers av fag, sketorer og instanser.

De skal gjøre informasjon og oversikt over hjelpe- og behandlingstilbudet lett tilgjengelig for innbyggenre, og ta vare på ansatte som utsettes for særlige belastninger i sin arbeidssituasjon.

Planen går nærmere inn på flere mer spesifikke tiltak, som meldeplikt til barnevernstjenesten, tilbud om krisesenter og mer til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no