8. des
NETTFRITT: Helsesøstrene Hanne Greiner (sittende) og Gina Gade Lundlie tar nå til orde for nettfrie dager for voksne og barn.
 
Vil ha skjermtid for voksne
Helsesøstrene Hanne Greiner og Gina Gade Lundlie ber nå foreldre begrense egen bruk av nettet og smarttelefoner. Av hensyn til barna.

Publisert: 20.apr.2013 15:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

De to har i lengere tid satt fokus på barn og unges nettbruk, og rådet foreldrene til å være på vakt og begrense nettbruken for de unge. Innføring av skjermtid, eller avtalt tid barna kan bruke på nett, har vært et ønsket og noen ganger prøvd virkemiddel

Nå retter de ut en pekefinger til foreldrene, og ber dem begrense tida de selv bruker foran datamskinen eller en smarttelfon.

- Smarttelefonen har gjort at vi er tilgjengelig til enhver tid, og det er definitivt ikke bare bra, hevder duoen.

Utilgjengelig

Hanne Greiner sier til SVA at de begge har registrert at både unge og voksne bruker stadig mer tid på nett.

-Vi ser det overalt, på venterom, busser, butikker og i de fleste fora at oppmerksomheten smarttelefonene er økende. Folk oppdaterer seg på facebook, svarer på meldininger, spiller eller legger ut bilder, og dermed er oppmerksomheten knytta mot nettet, sier hun.

Hun har ikke imot nettbruk, men mener at det nå har gått så langt at de voksne må gå i seg selv og tenke over hva de gjør når nettet opptar stadig mer av deres tid.

- Barna er garantert ikke glade for at de ikke får den oppmerksomhet de har krav på fra foreldrene eller foresatte.

Neglisjeres

Greiners kollega, Gina Gade Lundlie, mener foreldrene nå må våkne, for utviklinga går definitivt ikke i barnas favør.

- Vi får høre at barn opplever at foreldrene ikke er tilgjengelige grunnet mye nettbruk. Tilgjengelighet, eller tilstede, i den forstand at deres oppmerksomhet er på en stor eller liten flatskjerm, sier hun.

Gade Lundlie viser til at barn er svært følsom, og at manglende oppmerksomhet kan gå utover trygghetsfølelsen.

- Vi har alle et behov for å bli sett, og for små barn er dettte svært viktig. Når de opplever å bli valgt bort til fordel for noe eller noen på nettet.

Hanne Greiner sier det gjør noe med et barn, som vil dele en opplevelse eller historie med mora eller faren, hvis de ikke når fram til foreldrene som tydeligvis er opptatt med nettet.

- Å bli neglisjert eller tilsidesatt kan i mange tilfeller skape en tomhetsfølelse hos barn i forhold til egne foreldre, og det er definitivt ikke bra, sier Greiner.

- At barn ikke får oppmerksomhet kan skape framtidige psykiske problemer. Når barn ikke blir sett, etter å ha prøvd uten å nå fram, kan apati fort bli en mulig diagnose. Manglende blikkontakt er definitivt skadelig for unge barn, mener hun.

Greiner tror også det vil bli vanskelig for voksne å nå fram med å skulle regulere barnas nettbruk når de stort sett er tilgjengelig.

- Det er de voksne som skal være forbildene, understreker hun.

Feil

De erfarne helsesøstrene mener nettbruken er blitt en tidstyv og en oppmerksomhetsluker som begge er med på å ta bort oppmerksomheten fra det viktige samspillet mellom forledre og barn.

- Se for deg en situason der en far leser høyt for sitt barn og hans nye iphone 5 gir fra seg en etterhvert velkjent lyd. Høytlesningen blir avbrutt fordi far får inn en facebookmelding eller en melding fra en fiskekompis han skal dra på tur med til helga,

- Dette er nok ingen uvanlig situasjon, og det fører til at barnet føler seg som et andrevalg i forhold til nettet.

Lesinga og barnet kommer selvsagt i andre rekke når far, eller mor, for den saks skyld, svarer på meldinga eller ringer opp igjen. Med den konsekvens at lesestunden blir kraftig redusert.

Greiner synes lite om en utvikling der man også i sosiale lag er tilgjengelig hele tiden.

- Jeg synes samværet blir redusert når smartelefonene stjeler oppmerksomhet, enten i form av samtaler eller skriving av meldinger.

- Man kan vel også stille spørsmålstegn ved om det er god folkeskikk å bruke nettet eller telefonen så mye når man møtes. Det blir gjerne vanskelig å føre en samtale med folk som sitter og trykker på telefonen, og man får lett en følelse av at de ikke er helt med, skyter Gade Lundlie inn.

Fridag

Gade Lundlie og Greiner har naturligvis begge innsett at smartelefoner har kommet for å bli, og er en del av vår hverdag.

- Jeg håper imidlertid at folk blir mer bevisst bruken av nettet, og tenker over konsekvensene. Det må ikke bli slik at nettet og smarttelefonene styrer våre liv. Vi må sjøl ta styringa, sier Greiner.

- Kanskje det ville vært en god ide å innføre nettfrie perioder, både for barn og voksen. Hva med en nettfri dag eller to, spør, Gade Lundlie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no