7. des
OVERVÅKE: Veterinærinstituttet vil følge med på den hårløse elgen. (Foto: Rolf Arvola).
 
Vil radiomerke den hårløse elgen
- Et veldig interessant tilfelle, sier veterinær Knut Madslien ved Veterinærinstituttet.

Publisert: 06.mar.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

For noen uker siden sendte Rolf Arvola inn et bilde av en elg som manglet deler av pelsen sin. Dette har vekket interesse hos fagmiljøet sørpå.

Flere

Madslien har vært i kontakt med både Trygve Sarajärvi i kommunens miljøvernavdeling og leder for Viltnemnda i Sør-Varanger, Bjørnar Gjetmundsen. Elgen skal ha vært observert flere steder, og det kan være snakk om flere individ med samme type håravfall. Nå har de søkt folkehelseinstituttes forsøksdyravdeling om tillatelse til å radiomerke elgen, slik at de kan følge med på den.

- Vi får svar på søknaden innen 10. mars, og dersom vi får det, vil vi reise opp dit og radiomerke den. Hvis vi får tak i den, forteller han.

Utbrudd

- Det er et stort utbrudd av håravfall hos elg i Sør-Norge nå, og jeg får stadig inn meldinger om nye individer. Det at det nå er observert et lignende tilfelle i Neiden, er svært interessant fra veterinærinstituttets side, påpeker han. Sist avisa skrev om elgen, nevnte vi at hjortelusflua kan være årsaken til håravfallet, men dette trenger ikke være tilfelle.

- Det kan være det, men det kan vi ikke si sikkert, det er flere årsaker til håravfall hos elg. Når elgen mister pelsen, bruker den mye energi på å holde varmen, og mange har dødd av en blanding av forfrysning og avmagring.

- Senest på mandag, avlivet vi et hårløst dyr i Aurskog, forteller Madslien.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no