10. des
MILJØKLARE: Trude Håkonsen, Anja Eline Danielsen med barnet Nova, og Anne Greve er alle klare til å få organisert kommunerydding i storskala.
Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Vil samle de ivrigste strandrydderne med epost og gratis innlevering
Naturvernforbundet satser på mer organisert strandrydding denne sommersesongen.

Publisert: 01.jun.2018 18:34
Oppdatert: 04.jun.2018 12:19

– Det er utrolig hvor bredt engasjement det er rundt søppelplukking i kommunen, mener Anne Greve. Hun og resten av Naturvernforbundet i Sør-Varanger har sett både skoler, lag og privatpersoner hive seg i strandrydding og generell søppelplukking i det siste. Og nå håper de å få organisert det skikkelig.

– Trude Håkonsen, som jobber i kommunen, har sagt seg villig til å samle sammen en oversikt over strender som blir ryddet. Vi får registrert hvor det er ryddet, hvem som rydder, og hvor mye som er ryddet. Hvis dere som rydder opp marint søppel sender mail til trude@perletur.no, med en liten rapport over hvor det er ryddet og hvor mye som ble ryddet opp, er det flott, oppfordrer Greve.

Rapporten trenger ikke å være detaljert – bare en oversikt over hvor mange søppelsekker man har tatt ut, og andre større ting man har fjernet fra strendene.

Greve oppfordrer samtidig folk til å bruke ryddeportalen HoldNorgeRent. Friluftsrådet har også satt opp en registrering av ryddeturer, ikke ulikt perleturer.

Gratis innlevering

De som vil rydde strender, kan få litt materialhjelp fra Naturvernforbundet.

– Vi vil prøve å hjelpe til med sekker og hansker, og vi har fått til en avtale om gratis innlevering av marint avfall på Øfas. Bare pass på at det leveres i gjennomsiktige sekker, sier Greve.

SVA skrev om en ryddeaksjon i uke 22 og 23, der ØFAS tar imot såkalt herreløst avfall i gjennomsiktige sekker. Det vil si slikt som dukker opp når snøen tiner, ikke hageavfall. Innleveringen av strandrydde-avfall er en utvidelse av denne ordningen, også etter uke 23.

– Vi har en avtale med ØFAS om det, og det skal være en container satt av til saken, sier Greve.

Organisert innlevering

Målet med registreringen er både å få oversikt over hvor det ryddes, og å få organisert innleveringen av avfall. Forbundet vet allerede om mange steder som ryddes.

– Grense Jakobselv ryddes hvert år av Kobbholmen båtforening. Bugøynes-fjæra ryddes av både helselag og bygdelag, og i Bugøyfjord er det familiearrangement med strandrydding. Kirkenes Båtforening ønsker å ibdra, og kajakkpadlere i Turlaget planlegger strandhogg med søppelplukking, nevner Greve blant flere eksempel.

Ryddedamene setter pris på ivrige ryddere, men oppfordrer samtidig til forsiktighet i enkelte områder for tida. Det er nemlig fremdeles hekkesesong.

– Ikke forstyrr hekkende fugler, advarer Greve.

17. juni planlegger Naturvernforbundet en egen ryddeaksjon i Reinøysund. Det er en fortsettelse av en ryddeaksjon fra i fjor høst, som ikke ble ferdig.

– Nå er dette en oppgave man aldri blir helt ferdig med. På Prestøya var det en stor ryddeaksjon, men så blåste en storm inn mer havsøppel igjen nå i vår, forteller Greve.

Plastfri kommune

Ett av tiltakene Anne Greve og Naturvernforbundet håper å få i gang, er at kommunen tar flere skritt mot en plastfri hverdag.

– Den nye plastsorteringen på ØFAS er bra, men både kommunen og bedrifter må med for fullt. Flere kommuner rundt om i Norge har lagt en plastfri hverdag inn i handlingsplanen sin, både når det gjelder innkjøp og håndtering av eget plastavfall. Noe sånt trenger vi også her, mener Greve.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no