12. des
SAMLES: Per Christian Ludgivsen, Karin Figenschau og Elin Sagbakken er blant de som håper å gjøre livet lettere for foreldre med barn som har diabetes. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Vil samle diabetesforeldre
Diabetesforbundet, lærings- og mestringssenteret og diabetesteamet på sykehuset ønsker å gi foreldre med diabetesbarn og -ungdommer sjansen til å dele erfaringer med hverandre.

Publisert: 04.mai.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

I løpet av våren skal det holdes et møte på sykehuset, der de ovennevnte arrangørene ønsker å invitere foreldre og pårørende til barn og ungdom med diabetes type 1. Målet er å gi pårørende muligheten til å få kontakt med hverandre, slik at de kan hjelpe hverandre i det som kan være en utfordrende hverdag.

- Vi vet ikke hvem alle de pårørende er, forteller Karin Figenschau i Diabetesforbundet.

- Så vi forsøker å samle dem på denne måten, og lage et nettverk av foreldre, sier Figenschau.

Snakkebehov

En av foreldrene som møter opp er Per Christian Ludvigsen. Han har en datter med diabetes, og ser behovet for å snakke med andre enn bare leger og sykepleiere.

- Legene vi har møtt er flinke, men det er noe eget med å ha noen å snakke med som ikke er i hvit frakk, sier han.

Ludvigsen har selv erfart det. Han minnes å ha støtt på en annen forelder med diabetesbarn på sykehus da de først fikk diagnosen, og han ble lettere til sinns av å se hvor greit det gikk for dem.

- Man blir klar over hverandre, at man ikke er alene på området. Og så kan man være kontaktperson for familier med nyoppdaget diabetes, og dele egne erfaringer og fortelle litt om hvordan hverdagen blir. De problemene som en familie har nå, kan en annen ha hatt og løst i fjor, sier han.

Han nevner som eksempel at personalet i en Oslo-barnehage slet med å bruke diabetespenner. Da de skiftet til pumpe, gikk det mye lettere.

Faglig tilskudd

- Kroniske sykdommer berører en hel familie. Vi som er helsepersonell kan fortelle om sykdommen, men vi har ikke den samme muligheten til å formidle hvordan det er å leve med det, sier diabetessykepleier Elin Sagbakken.

Nå skal ikke det faglige ignoreres heller.

- Møtet vil også inkludere diverse fagpersonell som er viktige støttespillere for diabetesfamilien, sier Sagbakken.

- Vi ønsker å møte de pårørende, og høre hva de har behov for. Vi som helsepersonell kan ofte lære mye av å møte en diabetesfamilie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no