13. des
 
Visste ikke hvorfor han ikke fulgte loven
Mannen visste at han måtte føre regnskap, selvangivelse og mer for bedriften sin. Så han var usikker på hvorfor han unnlot å gjøre det i fire og et halvt år.

Publisert: 22.jun.2016 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

En mann fra Sør-Varanger tilsto brudd på bokføringsloven, ligningsloven og regnskapsloven i Øst-Finnmark tingrett forrige uke. Det endte med at han må i ubetinget fengsel i én måned, og han er dømt til betinget fengsel i 120 dager.

Fra starten av 2008 til siste halvdel av 2012 hadde mannen vært daglig leder av et selskap i Sør-Varanger. Da ble det ikke gjort noen slags bokføring eller regnskap i selskapet, tross en omsetning på i overkant av fem millioner kroner.

Mannen leverte heller ikke selvangivelse for selskapet, og heller ikke årsberetning eller revisjon.

Usikker

Mannen hadde selv meldt fra om dette til Fylkesskattesjefen i 2012, og sa seg skyldig i tingretten i år. Ifølge mannens forklaring visste han at han skulle føre regnskap, selvangivelse og mer. Men da han forklarte seg for retten, kunne han ikke si hvorfor alt dette hadde skjedd.

- Han har drevet firma for seg selv og andre også før dette, og når dette ble startet var de to om det. Etter noen uker/måneder ble det en kjempekræsj mellom ham og partneren, står det i rettspapirene.

- Han forklarte at han ikke vet hvor han har vært når han har gjort det, men han må bare ta på seg skylden for det.

Ønsket samfunnsstraff

Mannen er i dag daglig leder i et nytt selskap, som er i drift. Han mente at han ville bli nødt til å legge ned selskapet om han måtte i fengsel, da driften er personavhengig med tanke på forhandlinger. Forsvareren hans mente det ville være nok å gi samfunnsstraff i denne saken.

Tross at mannen tilsto alle forholdene, mente retten det var svært alvorlige straffbare forhold. Påtalemyndigheten foreslo fengsel i sju måneder, og tingretten var enig. De mente ikke at de kunne ta hensyn til mannens selskapsdrift i saken, og utelukket samfunnsstraff.

Lang ventetid

Derimot fikk mannen redusert straffen fordi han har måttet vente så lenge på saken. Mannen har etter eget sigende jobbet med å prøve å ordne opp i sakene siden 2012. Sist han var i kontakt med politiet var i oktober 2014, da han spurte hvor lang tid det ville ta å bli ferdig med saken.

Retten beregnet at saken har ligget i ett år og åtte måneder før den kom til retten, uten at mannen hadde noe skyld i det. Han tilsto attpåtil hele saken, hadde selv meldt fra til fylkesskattekontoret, og bisto med etterforskningen. Det er et brudd på menneskerettskommisjonens bestemmelser at mannen måtte vente så lenge.

Mannen fikk 30 prosent avslag på dommen av at han tilsto, og han får mesteparten av fengselsstraffen gjort betinget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no