8. des
FOTBALL: Fra VM-kvalifiseringen i fjor, der Nederland scorer selvmål i kamp mot Norge.
Foto: Scanpix
 
VM-håp og CIA-mistanker: Flust med teorier om Frode Berg
En tidligere FSB-sjef er overbevist om at Berg jobbet for CIA, mens Bergs russiske advokat tror sommerens fotball-VM kan bli redningen.

Publisert: 25.apr.2018 14:19
Oppdatert: 25.apr.2018 14:20

I et intervju med VG sier advokat Ilja Novikov at han tror Bergs beste sjanse ligger i en avtale om utlevering – gjerne i forbindelse med mesterskapet.

– Vi har sett det før, i saken mot Mikhail Khodorkovskij, som etter ti år i fangenskap ble løslatt som en «gest» like før OL i Sotsji. Jeg mener russiske myndigheter er ganske følsomme hva gjelder sportsbegivenheter på toppnivå som de er vertskap til, sier han.

Novikov har registrert at flere statsledere ikke har bestemt seg for om de skal reise på offisielt besøk til Russland under VM, som begynner i juni.

– Det er viktig for dem hvilke statsledere som besøker og hvilke som ikke gjør det, og dersom norske myndigheter kunne gjort en avtale om en utlevering av Frode Berg under betingelsen av et VM-besøk fra en høytstående politisk leder, tror jeg det kan være en løsning, sier den russiske advokaten til avisen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har ingen kommentarer til utspillet fra advokaten.

- Egentlig CIA

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg har via sine advokater fortalt at han var på oppdrag for Etteretningstjenesten da han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor.

Men tidligere FSB-generalmajor Aleksandr Mikhailkov sier til Aftenposten at den egentlige oppdragsgiveren er CIA.

– Å bruke en pensjonist som Berg som ikke skjønner hva som skjer, men har mange venner og ofte reiser til Russland, passer perfekt inn i hvordan CIA jobber, sier Mikhailkov.

Han legger til at amerikanerne ikke ønsker at deres norske agenter skal forstå at de egentlig jobber for «storebror» og ikke for sitt eget land – men at det er dette som er realiteten.

– I våre øyne ville ikke norsk etterretning operert fritt på egen hånd i Moskva. De gjør alltid hva amerikanerne og CIA sier, sier Mikhailkov til avisen.

Mikhailkov sier i intervjuet at det er en stor seier å avsløre en agent og at saken kan brukes politisk og diplomatisk av det russiske utenriksdepartementet. Fordi Berg er sivilist, må han først dømmes i en rettssak før det kan bli aktuelt med en utlevering.

Frode Berg nekter skyld, selv om han har medgitt å ha utført et oppdrag for E-tjenesten.

Flere teorier

Fra før av har en NUPI-forsker ment at arrestasjonen kan være russisk kontraspionasje, mens en annen mener Berg kan komme hjem ved hjelp av spionutveksling fra et annet NATO-land.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no