11. des
BYGGEPLASS: Det er et stort bygg som skal på plass i løpet av de neste månedene. Trine Gustavsen forteller at det går fra disse pallene og helt til asfalten som knapt er synlig der bak.
 
Vokser seg ut av gammelbygget
Elektronikkfirmaet Barel har rett og slett ikke plass nok til all produksjonen og pakkingen de skal gjøre. Sommeren neste år satser de på å flytte inn i et nytt, stort bygg.

Publisert: 26.sep.2013 17:09
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Det var for to uker siden at Barel-lederne tok i bruk en produksjonslinje de kjøpte for ett år siden. Det vil si, deler av linja: Hele den nye produksjonslinja var for lang til å få plass i det nåværende bygget deres, når også de andre produksjonsmaskinene skulle være i drift. Egentlig skulle de vente med den nye linja til de var inne i nytt bygg, men de har vokst såpass at de ble nødt til å tilpasse den til det nåværende bygget.

- Vi øker produksjonen i alle varegruppene våre. Da trenger vi et nytt bygg for å kunne ekspandere, sier Gustavsen.

Større og flatere

Det nye bygget skal stå bak det nåværende administrasjonsbygget, der det i dag er en mindre plasthall. Nybygget nær hurtigrutekaia får alt på én flate til produksjon og lager, og det blir stort nok til å kunne utvide videre om nødvendig. Administrasjon og kontor vil være i 2. etasje. Det blir en etterlengtet oppgradering.

- Det nåværende bygget er produksjonsmessig litt uheldig for oss, sier Trine Gustavsen. Da bygningen har to etasjer og mange vegger, egner den seg ikke veldig godt til all pakkingen, registreringen og produksjonen som foregår der.

Kan begynne i oktober

Barel er godt i gang med prosessen, og regner med å komme seg i gang med byggingen i løpet av oktober.

- Det skal være innflyttingsklart 1. juni 2014. Det gleder vi oss til, sier Gustavsen.

Det er ikke klart nøyaktig hva det nye bygget vil koste. Men Barel regner med å bruke omtrent 30 millioner kroner på det.

Bedriften har planer om å leie ut bygget de er i akkurat nå, når de har flyttet inn i det nye bygget.

Vidspredt produksjon

Barel produserer elektronikk og tilbehør til belysningsprodukter. De produserer elektronikken til lysarmaturer til bruk i eksplosjonsfarlige områder. Man kan også finne Barel-elektronikk i lys i blant annet cruiseskip, interiørbelysning til fly, og varmeovner. Siden begynnelsen av 2012 har Barel produsert lys til Airbus-fly igjennom en kontrakt med det tyske firmaet Airsigna Gmbh.

Mesteparten av produksjonen foregår hos Barels heleide datterbedrift BR Electronics i Murmansk, som har 50 ansatte. I Barel i Kirkenes driver 20 ansatte med administrasjon, logistikk, testing og utvikling, og noe egen produksjon.

Barel ble opprettet i 1993, og hadde dermed 20-årsjubileum i år. Feiringen ble imidlertid tatt på forhånd: De slo den sammen med BR Electronics' tiårsjubileum i fjor.

Nye oppdrag

Barel ser potensiale for flere ansatte, etter at deler de produserer også går inn i de nye Bombardier C-flyene.
Fra før av er det kjent at Barel produserer interiørbelysning til exit-skilt i Airbus-fly, i en avtale med det tyske selskapet Airsigna. Nå spres elektronikken deres over flere flytyper. Airsigna har nemlig en avtale med det britiske firmaet Page, og disse firmaene leverer deler også til den nye Bombardier C-serien. Braathens testet de nye passasjerflyene mandag, og i dem er det exit-skilt nettopp fra Barel.

Mest potensial

Så langt betyr det ikke noen voldsom økning i skiltproduksjonen. Men det går inn i rekken av produksjonsøkninger i selskapet, og det har mye potensial.

- Vi håper bruken av Bombardier-flyene kan ta av på samme måte som Airbus-flyene gjorde. Da vil vi merke det, mener Glenn Sigurdsen, som er kvalitetsansvarlig for flylysene. Barel ser for seg å måtte ta inn flere ansatte om det skjer.

Håper å utvide

Barel håper å få elektronikken deres inn i flere deler av fly som produseres.

- Det er mye forskjellig elektronikk i fly. At vi er inne i dette markedet betyr mye, og vi håper å produsere enda mer, sier Gustavsen.

- Det kan skje i morgen, eller om en måned, sier Barel-lederen.

Det Barel venter på er muligheten for å overta mer av flylysproduksjonen som firmaet Page driver med.

- Vi har levert tilbud til dem. Det er bare å få dem til å gi slipp, når de vet at vi leverer god kvalitet til en god pris, sier Gustavsen.

Barel tenker også på å skaffe seg egne sertifiseringer for produksjon av elektronikk til flybruk. Det er sertifiseringer de følger allerede, igjennom avtalen med Airsigna.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no