5. des
-FORTSATT BEHOV: Fylkesmannen skal ta stilling til om søpla i Pasvik fortsatt bør tømmes hver uke i sommersesongen. (Foto: Politiet)
 
Vurderer å kutte bjørnetømming
Fylkesmannen vurderer nå om søpla fra Pasvik fortsatt skal hentes hver uke i bjørnesesongen.

Publisert: 27.apr.2015 14:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Det er Øst-Finnmark Avfallsselskap (ØFAS) som har luftet idéen om å redusere hentingen til hver fjortende dag i sommersesongen.
De siste årene har søpla på Pasvikruta blitt hentet hver uke for å hindre at lukta tiltrekker seg bjørn.
– Vi har ikke observert at det har vært problem med bjørn rundt spannene, og i tillegg har dette en miljøside både med dieselutslipp og belastningen på materiellet, forklarer Arve Øverland, direktør hos ØFAS.

Diskutert

– Er veistandarden med i vurderingen?
– Vi gjør som Fylkesmannen ber oss om, og dersom de ønsker å fortsette med bjørnetømmingen, så gjør vi selvsagt det. Men det er klart at det ikke er den beste veien vi har å kjøre på, den har ikke like god kvalitet som andre steder.
– Er det den verste veien dere har å kjøre på?
– Det kan jeg ikke si, jeg har ikke kjørt alle ruter, og vi har også enkelte strekninger i Vestertana som ikke har særlig god standard.
Seksjonsleder for fisk og vilt hos Fylkesmannen i Finnmarks miljøavdeling, Geir Østereng, bekrefter at saken er diskutert med ØFAS.

Spesiell adferd

– Vi har saken til vurderingen og har ikke tatt noen beslutning. Saken skal blant annet diskuteres med Statens Naturoppsyn. Vi disponerer midler som kan gis som tilskudd til denne type tiltak, og skal vurdere er om det er et reelt behov for å tømme hver uke, sier Østereng.
Tanken bak er at lukt fra søppel tiltrekker seg bjørn og at den dermed opptrer nær bebyggelsen ved at den lærer seg at det er mat i søppelspannene.
– Et av spørsmålene er om det var en bjørn for noen år siden som hadde en spesiell adferd, eller om det fortsatt er behov for tiltaket, forklarer seksjonslederen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no