7. des
STATSADVOKAT: Hugo Henstein.
Foto: Statsadvokatene
 
Vurderer å ta konevold-saken fra Russland til Høyesterett
Statsadvokat Hugo Henstein mener det er verdt å finne ut hvor mye tid og ressurser påtalemyndigheten må bruke på andre lands lover.

Publisert: 13.jun.2018 16:34
Oppdatert: 13.jun.2018 18:53

Det er så langt usikkert om påtalemyndigheten kommer til å anke saken der en mann ble frikjent for grov vold mot kona, mens de to var på tur i Russland. Hålogaland lagmannsrett var ikke i tvil om at volden hadde skjedd, men kunne ikke slå fast at mannen ville bli dømt under russisk lov.

Statsadvokat Hugo Henstein forteller at han ikke har fått sett nøye på saken ennå. Men det er ikke utelukket at han vil forsøke å få den til Høyesterett.

– Lagmannsretten viser til en høyesterettsdom der det står at påtalemyndigheten i utgangspunktet har ansvaret for å dokumentere lovene i landet der det skjer, sier Henstein. En del av spørsmålet er, ifølge ham, hvor mye av det ansvaret som faktisk forventes av påtalemyndigheten.

– Dette er en problemstilling som kommer opp oftere, i og med at nordmenn reiser mer, sier han.

– Er det mer påtalemyndigheten kunne gjort i denne saken?

– Det er bestandig mer en kunne gjort. I denne saken syntes vi at vi hadde opplyst retten tilstrekkelig. Vi hadde kontakt med russiske påtalemyndigheter, ba om svar derfra, og brakte det videre. Men det er mange forhold som det er vanskelig å framvise skikkelig, sier han.

– Kan henlegge

Henstein var ikke selv i retten, og kjenner dermed ikke til nøyaktig hva som skjedde der. Men han tok del i forberedelsene. Og han forsvarer beslutningen om å ikke hente inn eksperter eller andre beviskilder.

– Det er et spørsmål om hvor mye ressurser vi skal bruke. Ressursbruken kan bli uforholdsmessig stor i forhold til hva vi oppnår. Om hver sak skal føre til en enorm utforskning av rettssystemet i eksempelvis Kirgisistan, kan vi måtte henlegge flere saker, mener statsadvokaten.

Henstein tror selv saken kan være interessant for Høyesterett.

– Men jeg har stadig bommet på hva de faktisk synes er interessant, påpeker han.

Fornøyd

Forsvarer John-Kåre Olsen blir ikke den som tar saken videre om den ankes. Han er nå tilbake på sin tidligere arbeidsplass som en del av påtalemyndigheten i Finnmark. Dermed har saken gått over til Jens Bernhard Herstad.

Olsen forteller likevel at klienten hans er fornøyd med å bli frikjent strafferettslig.

– Det er strenge beviskrav for å dømmes, og det var også derfor vi anket, sier han.

Olsen har anbefalt klienten å godta erstatningsdommen.

Bistandsadvokat Edel Olsen forteller at den skadde kvinnen også er kjempefornøyd med at de fikk alle erstatningskravene godkjent i lagmannsretten.

– Så får man bare legge til grunn at det er vanskelig å bevise lovgivningen i en fremmed stat, sier hun.

Olsen vil ikke kommentere om hun mener påtalemyndigheten kunne gjort mer for å bevise lovgivningen.

Hovedregel

Vidar Stensland er dommer i Hålogaland lagmannsrett. Han var ikke en del av denne saken, men jobber med strafferett og straffeprosess, og er en del av Dommernes mediegruppe i de norske domstolene.

Han bekrefter at hovedregelen i straffesaker er at forbrytelsen også skal være straffbar i landet der det skjer. Dette bekrefter også Jon Kapelrud i mediegruppen.

– Det er påtalemyndigheten som må legge fram dokumentasjonen på at det faktisk er straffbart, forteller Stensland. Uten at han kommenterer denne saken direkte.

– I mange land bedømmer man alkoholrus som i Norge – altså at man straffes for ting man har gjort i rusen man selv har påført seg. Men i noen land kan det være annerledes, sier han. Han vet ikke om dette gjelder Russland.

Hvor grov saken er, har lite å gjøre med om dette vil gjelde ifølge Stensland.

– Men jo grovere saken er, jo mer sannsynlig er det jo at det også er ulovlig i landet man er i, sier han.

Det finnes unntak fra regelen om at en forbrytelse skal være ulovlig der det skjer. Dette gjelder for eksempel sexkjøp, barneekteskap, kjønnslemlestelse eller krigsforbrytelser. Gjør du noe av dette som nordmann i utlandet, har det ingenting å si hvor lovlig det er der du er.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MEDIEDOMMER: Vidar Stensland i Hålogaland lagmannsrett.
Foto: Domstolene

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no