9. des
IS: Havnesjef Eivind Gade-Lundlie sier istykkelsen varierer mye i fjorden. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
Vurderer oljeomlasting
Direktør Tor-Erik Aarlot i Boa Offshore i Trondheim skriver i en epost til Kirkenes havn at selskapet vurderer å flytte oljeomlasting i Sarnesfjorden til Kirkenes.

Publisert: 24.jun.2014 11:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

- Vi lurer på om dette medfører behov eller krav til isklasse på våre taubåter gjennom vintersesongen og ville også hatt en oversikt over historiske isforhold i Kirkenes havn med iskart eller liknende, skriver Aarlot i eposten til Kirkenes havn.

Ikke kartlagt

Havnesjef Eivind Gade-Lundlie skriver i svaret til selskapet at havnevesenet ikke har noen systematisk eller metodisk kartlegging av isforholdene i farleden. Området inngår heller ikke i Kystverkets ismeldingstjeneste.

- Vår erfaring er at hovedleden til og fra Kirkenes kan være utsatt for is i perioden fra desember til mars, og særlig i det indre havneområdet. De siste fem årene har isforholdene variert svært mye fra år til år. I vinter registrerte vi svært sjelden is i det indre havneområdet og vi observerte ved noen anledninger is i deler av Korsfjorden. Det forekommer drivende is i farleden. Dette kan være is som er dannet inne i fjordbunnene som driver med vind og tidevannsstrømmer, skriver Gade-Lundlie.

Havnesjefen skriver at istykkelsen varierer svært mye.

- I de indre havneområder og i fjordbunnen har vi observert is på inntil omkring 20 centimeter. I farleden forøvrig er vanligvis istykkelsen inntil cirka fem centimeter når isen brytes. Ved isbryting lages det kun en skisse (for skipsloggen) som viser hvor det er observert is, skriver Gade-Lundlie.

Han understreker at dette ikke er offisielle data, da det ikke er foretatt målinger av istykkelse, men kun er anslag ut fra visuelle observasjoner foretatt fra isbryteren Kraft Johansen.

Ansvar

I havne- og farvannsloven og forskrift om farleder er ansvarsforholdene for vedlikehold, sikkerhet og framkommelighet i farleden regulert, herunder isbryting. Her er det bestemt at Sør-Varanger kommune har ansvar i det indre havneområdet i Bøkfjord, mens i hoved- og biled forøvrig har Kystverket ansvar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no