9. des
EGNET: Den norsk-russiske grensen på Storskog kan være et egnet sted å overlevere Bjørnsonprisen til Edward Snowden, mener Bjørnson-akademiet. (Foto Birgitte Wisur Olsen)
 
Vurderer prisutdeling på grensa
Bjørnson-akademiet vurderer å overrekke Edward Snowden Bjørnsonprisen på grensen mellom Norge og Russland.

Publisert: 29.aug.2015 15:51
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Det er Nrk som melder dette. Årsaken er at varsleren Snowden risikerer å bli arrestert dersom han kommer til Norge for å motta prisen selv. Presidenten i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet, Hege Newth Nouri, bekrefter at en prisoverlevering på russegrensen er et av alternativene det jobbes med, hvis det ikke lykkes å få Edward Snowden til Norge.

Ideen

Som Sør-Varanger Avis meldte i juni, lanserte amanuensis i kyberteknikk ved NTNU, Trond Andresen, ideen om at det finnes en måte å overrekke årets Bjørnson-pris direkte til Edward Snowden. Overrekkelsen kan foregå på Storskog, akkurat på grensen mellom Norge og Russland, skrev han i en kronikk i Klassekampen. Det er denne ideen Bjørnson-akademiet nå har oppe til vurdering.

Ikke ulovlig

- Det krever litt tæl, men de skal ikke gjøre noe ulovlig, skrev Andresen. Han beskrev et scenario der Edward Snowden står på russisk side og den norske utdeleren, Kristenn Einarsson i Bjørnson-akademiet på norsk side. Når ikke norske myndigheter vil slippe Snowden inn for å motta prisen av frykt for å bli nektet etterretningssamarbeid med USA, våger de neppe å gjøre noe mot en fredelig markering noen kilometer fra Kirkenes, påpekte Andresen.

Som ekstrabonus vil dette minne alle om vennskapet og de gode forbindelser mellom naboene der nord, 70 år etter frigjøringa. Og styrke motstanden mot de krefter som driver og pisker frem en ny kald krig, skrev Trond Andresen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no