7. des
 
Nytt nei til Norterminal
Klagen sendt videre til Klima- og miljødepartementet.

Publisert: 17.jun.2016 19:21
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Miljødirektoratet avviste fredag Norterminals klage, skriver iFinnmark.

Nå går klagen videre til Klima- og miljødepartementet, som har det endelige ordet i saken.

Skip-til-skip

Selskapet har påklaget at de ikke får utvidet tillatelsen til å drive med skip-til-skip-omlasting i Bøkfjorden. Selskapet har lov til å omlaste 14 millioner tonn olje i året i fjorden, men kan bare ta 3 millioner tonn som skip-til-skip-omlasting. Resten må de utføre med mellomlagringsskip, som er dyrere.

Norterminals kunde Lukoil ønsker ikke å betale for mellomlagring. Dermed stoppet omlastingen i første uke i juni, da Norterminals skip-til-skip-kvote ble brukt opp.

Norterminal har allerede varslet permitteringer, og frykter at selskapet skal gå under om de ikke får laste om mer olje. De har tidligere fått dispensasjon til mer skip-til-skip-omlasting.

Begrunnelsen

Norterminal har hevdet at skip-til-skip-omlasting er like trygt som omlasting med et fast forankret mellomlagringsskip. Det var ikke Miljødirektoratet enige i, ifølge iFinnmark.

«Miljødirektoratet ser at de forelagte beregningene ikke dekker ankring av to skip på samme anker og at virksomheten benytter større skip enn det beregningene har som avgrensning. Vi finner derfor at det er svakheter ved de forutsetninger Norterminal har lagt til grunn,» står det i direktoratets begrunnelse ifølge nettavisen.

«Vi mener det er lav sannsynlighet for at det skal skje en ulykke med omlastingene i Bøkfjorden. Hvis en ulykke likevel skulle inntreffe, vil denne ha så omfattende konsekvenser at dette vil være styrende for våre vurderinger. Vi må derfor i våre vilkår sørge for at miljørisiko bringes til et så lavt nivå som mulig. Da er omlastinger med et fast forankret mellomlagerskip sikrere.

Miljødirektoratet finner at Norterminals klage ikke godtgjør at forankringen ved skip til skip omlasting er likeverdig med et fast forankret mellomlagerskip.

Siden virksomheten også har reelle alternativer til omlasting på svai i posisjon SS4 i Bøkfjorden og som vil gi den fleksibiliteten bedriften ber om, opprettholder vi vårt vedtak av 25.05.2016», fortsetter begrunnelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no