5. des
STENGT: Flyplassen kan bli stengt i perioder dersom strømnettet overbelastes. Informasjonssjef, Susanne Hætta i Varanger Kraft (innfelt), understreker imidlertid at det ikke går ut over flysikkerheten. )(Arkivfoto).
 
Overbelastning på strømnettet kan stenge flyplassen
Strømnettet til Kirkenes lufthavn og GSV er sårbart, ifølge Varanger KraftNett.

Publisert: 09.mai.2014 09:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Det går fram av den nylig reviderte ROS-analysen, eller sårbarhetsanalysen for selskapet. Dette er et dokument som har til hensikt å sikre selskapets evne til å forebygge og håndtere ekstraordinære situasjoner og sikre en stabil strømforsyning med færre og kortere avbrudd.

Sårbart

Den generelle analysen for Sør-Varanger tar for seg kommunen i sin helhet, samt tilstanden på strømforsyningen til de mange tettstedene rundt om. Det er under punktet Høybuktmoen det står å lese at nettet, som forsyner flyplassen og GSV, betraktes til å ha risiko og er sårbart.

- Punkt 3.1.3 omhandler Høybuktmoen-området, det vil si flyplassen og GSV.  Dette betrakter Varanger KraftNett å være sårbart og ha en risiko. Bakgrunnen for at området vurderes slik, er at det ikke finnes en fullstendig reserveløsning ved strømutfall i perioder med høy last midtvinters, forklarer kommunikasjonssjef i Varanger Kraft, Susanne Hætta. Hun forklarer videre at den primære strømforsyningen i dag kommer fra Bjørnevatn, og at denne er delvis ny og har tilstrekkelig kapasitet.

Kapasitetsmangel

- Reserveforbindelsen kommer fra Neiden. Sistnevnte har ikke tilstrekkelig kapasitet til å forsyne området midtvinters ved lave temperaturer og full last på strømnettet, og heller ikke ved avbrudd på primærforsyningen, forteller Hætta videre. Ved slike hendelser må man redusere forbruket i området, ved for eksempel å koble ut el-kjeler, over til oljefyring, noe som kan ta litt tid. Informasjonssjefen understreker samtidig at dette ikke har noen effekt på flysikkerheten.

- På flyplassen har man avbruddsfrie reserveløsninger, eller såkalte UPS-anlegg, men det kan medføre at flyplassen kan bli stengt i perioder.

Aggregat

Storparten av kommunen ser ut til å ha et strømnett med lav risiko, skal vi tro analysen. Unntakene er Øvre Pasvik, Elvenes, Jarfjord og Bugøynes. I disse områdene benyttes et dieselaggregat ved langvarige feil.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no