8. des
FLYTTES: Bjørnar Gjetmundsen (H), leder i komite for miljø og næring, er svært bekymret for om næringsavdelingen til DNB blir flyttet til Alta.
 
Redd DNB legger ned næringsavdelingen
– Jeg synes det er svært bekymringsverdig dersom DNB legger ned næringsavdelingen i Kirkenes, sier Bjørnar Gjetmundsen (H), leder av komite for miljø og næring.

Publisert: 04.nov.2015 15:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Gjetmundsen sier at næringslivet i Sør-Varanger trenger en næringsavdeling med lokal forankring, folk som er tilstede i den lokale banken som kjenner de lokale forholdene. DNB omorganiserer blant annet privatmarkedet i færre, større regioner der lederne har ansvar for flere banker.

Lokalt ansatte

– Jeg er bekymret for næringslivet i Sør-Varanger hvis en sentral lokal bank ikke skal ha lokalt ansatte på næringsavdelingen. Tilstedeværelse, folk som kjenner det lokale næringslivet, er veldig viktig. Både kommunen og mange næringsdrivende er kunder i banken. Dessuten er banken selv en viktig aktør i det lokale næringslivet, som deltar på møter og konferanser og snakker vår sak. Det ville være veldig synd dersom banken legger ned næringsavdelingen. Tjenesten til det lokale næringslivet vil bli dårligere, sier Gjetmundsen.

I Alta

I september skrev SVA at DNB ikke har ansatt noen ny banksjef etter at Liv Jullum Kristoffersen gikk av. Da sa Even Westerfeld, informasjonsdirektør i DNB, at «på grunn av endringer i regionkart og organisatoriske endringer er det ikke ansatt noen ny banksjef i Kirkenes ennå. Rollen ivaretas av Veronica Bakken Nilsen inntil videre. Hun har ansvar for flere kontorer». Nilsen er regionbanksjef for DNBs bedriftsmarked og holder til i Alta. Bjørnar Gjetmundsen er redd for at denne ordningen skal fortsette.

Store utfordringer

– En så stor kommune som Sør-Varanger, med et så stort og variert næringsliv, store aktører som blant andre Sydvaranger Gruve og store konkrete planer for næringutvikling, trenger en næringsavdeling i den lokale banken, sier Gjetmundsen.
Han legger til at det også er mange store utfordringer for næringslivet, som samarbeidet med Russland og gruva som har økonomiske problemer.
– Da er det ikke bra hvis all kontakt med banken går gjennom Alta, slik det er nå, sier han.

Bytte bank

Gjetmundsen er også bedriftseier, og gift med en som også er bedriftseier i Kirkenes. Han sier at hjemme har de begynt å tenke på å bytte bank.
– Jeg tror ikke jeg er alene om å tenke tanken. Jeg tror mange er bekymret. Selv om man i alle år har vært lojal til den lokale banken som har hatt et komplett tilbud, er det naturlig å se til andre banker dersom tilbudet skulle bli dårligere. Som bedriftsleder ser jeg også at man må drive bedriften på best mulig måte, og at det kan bety omorganiseringer, men det betyr ikke alltid at man må spare inn, man må også ha et langsiktig perspektiv, sier Gjetmundsen.
– Hvis man ser på økonomien til DNB, så leverer de jo store overskudd. De er ikke nødt til å gjøre unødvendige innsparinger, mener han.

Urolig

Leder i Kirkenes Næringshage, Guro Brandshaug, er også bekymret for utviklingen.
– Det er viktig at det lokale næringsliv har en bank som har en lokal forankring og som er beslutningsdyktig. Det er også bra at man har to banker som er i konkurranse, at man ikke får en monopolsituasjon. De tilbakemeldingene vi har fått fra våre medlemsbedrifter er at tilstedeværelse og lokal forankring er svært viktig. Derfor er vi litt urolige i forhold til hva banken lander på, sier Brandshaug.

Ikke bestemt

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, har ikke så mye å si om hva som skal skje i banken i Kirkenes i tiden framover.
– Vi har dessverre mistet dyktige kollegaer i Kirkenes den siste tiden, og jeg forstår at det kan skape usikkerhet. Derfor er det viktig for oss å understreke at kundene blir godt ivaretatt, sier Westerveld.
Han sier banken har har ressurser tilgjengelig i både Alta, Hammerfest og Vadsø.
– Vi skal nå vurdere hvordan vi skal løse situasjonen i Kirkenes og må derfor komme tilbake med mer info når dette er avklart.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no