7. des
STUDIE: Harald Sørensen (til venstre) og og Eivind Tvedt har skrevet masteroppgave om grensehandelen på norsk og russisk side.
 
Russere sier opp jobben og satser på norskehandel
Handel i Norge er god butikk i Russland, viser studie.

Publisert: 03.feb.2014 15:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Harald Sørensen og Eivind Tvedt har gjort masteroppgave på grensehandelen i Petsjenga og Sør-Varanger ved Handelshøyskolen i Bodø.
– Dette er første gangen denne typen studie er gjort. Det var en sterk motivasjon da vi gikk i gang med oppgaven i fjor vår, sier Sørensen.

Tebytte

På norsk side har vi sett handlende russere som handler både bleier, kaffe og klær i store kvanta. Studentene fant noe interessant ved dette.
– Flere som vi traff tjener så mye på dette at de har sagt opp jobbene sine. Folk reiser til Norge, kjøper varer for mellom 20 000 og 40 000 kroner på tilbud, får igjen momsen og selger varene på Facebook og gjennom jungeltelegrafen. Salget foregår over hele Russland, sier Tvedt.
– Et annet interessant fenomen er te. Russerne reiser til Norge fordi de har en forestilling om at teen er bedre i vesten, mens nordmenn har en forestilling om at russerne har den beste teen, sier Sørensen.
– Det samme med Pampers bleier. Russerne tror bleiene er bedre i Norge og de koster også dobbelt så mye i Russland. Samme med sportsklær. Russerne drar heller til Norge for å handle Adidas-produkter enn på de dyre spesialbutikkene i Murmansk.

Flere nordmenn

Etter innføringen av grenseboerbeviset er det stadig flere nordmenn som reiser til Nikel.
– Reiser man til Nikel, så treffer man alltid nordmenn. Slik var det ikke før. Da reiste de fleste forbi Nikel, sier Sørensen.
– Fra Russland til Norge har grensehandelen økt år for år, sier Tvedt.
Studentene måtte jobbe hardt for å finne ut hvor mye russerne legger igjen på norsk side og omvendt.
– Helt eksakte tall er jo umulig å finne ut. På russisk side vil handelsstanden nødig ut med antall besøkende og omsetningstall, både på grunn av at de ikke ville eller ikke hadde tallene, sier Tvedt.
– Bare det å få intervjuet innehaveren av bensinstasjonen i Nikel var en utfordring. Først måtte vi i møte med direktøren for Rosneft i Murmansk. Det var ikke akkurat bare å ta en telefon og sende en mail, sier Sørensen.
Dermed måtte de ta utgangspunkt i antall grensekrysninger, som var rundt 320 000 i 2013.
– Dermed fant vi at russerne legger igjen cirka 130 millioner kroner på norsk side. Dette gjelder kun handel. Fisk og olje er ikke med. Russerne står for 15 prosent av detaljhandelen i Sør-Varanger. Enkelte butikker, som Jysk og Sparkjøp, varslet at russerne står for mellom 60 og 70 prosent av detaljhandelen. På russisk side legger vi nordmenn igjen rundt 12,5 millioner kroner. Det kan være et forsiktig estimat. Og tallet vil øke når grenseovergangen på Storskog utbedres. Dagens grenseovergang er en virkelig flaskehals, så dette er bare begynnelsen, sier Tvedt.

Bakevje

Det er lagt ny vei mellom Kirkenes og Murmansk. Veien går i stor grad utenom Nikel.
– Nyveien vil i praksis føre til at Nikel havner noe i bakevja. Det er lettere å reise til Zapoljarny. Bensinstasjonen i Nikel hadde allerede merket nedgang. Dette faktum har ikke handelsstanden i Nikel helt tatt inn over seg, sier Sørensen.
– Etter at nyveien kom er det blitt 35 kilometer kortere å kjøre til Norge for å handle for de som bor i Murmansk. Det er fordel Norge i forhold til Finland, sier Sørensen.
– Men søndagshandel er fordel Finland. Handelstanden og reiselivet på norsk side kan virkelig tjene masse på å holde åpent på søndager, sier Tvedt.
– Dette vil tvinge seg fram etterhvert, tror Sørensen.
Naturen og nærhet til havet spiller også en rolle for befolkningen i Petsjenga.
– Kirkenes har nærhet til havet. Mange i Nikel kommer til Norge for å kjenne duften av havet, sier Tvedt.
Han sier det var fint å skrive en oppgave for et område de begge brenner for.
– Begge er vi fra grenseområdet og var veldig nysgjerrige på hva vi kom til å finne ut, sier Tvedt.
De tror at oppgaven vil være interessant lesning for handelsstand, næringsliv, politikere og andre på begge sider av grensen. Oppgaven er tilgjengelig ved Handelshøyskolen i Bodø.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no