12. des
(Arkivfoto)
 
Seiler i medvinden
Markedsvekst og kostnadsfokus gir uttelling for SpareBank 1 Nord-Norge.

Publisert: 26.feb.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Foreløpig årsresultat for SpareBank 1 Nord-Norge viser et overskudd før skatt på 1,54 milliarder kroner. Som største eier får det nordnorske samfunnet 401 millioner i totalt utbytte, hvorav mer enn 100 millioner utbetales i 2017 og resten settes av i stiftelser.

- Med en eiermodell der kundene eier 54 prosent av konsernet betyr overskuddet et rekordstort utbytte til hundrevis av små og store prosjekter som bygger Nord-Norge, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i en pressemelding.

Medvind i nord

Konsernets resultat etter fjerde kvartal er 411 millioner kroner høyere enn i 2015.

- Nordnorsk næringsliv har medvind med god vekst i både sjømat, reiseliv og anleggsbransjen. Går det godt for Nord-Norge, gir det også gode rammebetingelser for landsdelsbanken. I 2016 har vi opplevd tilstrømming av mange nye kunder. Det viser at vår forretningsmodell er attraktiv. Gode digitale løsninger og rådgivere med lokalkunnskap som er tilstede i hele landsdelen treffer kundene, forklarer Janson.

Reduserte kostnader

I 2016 har konsernet gjennomført flere tiltak for å effektivisere driften og redusere kostnader. Kostnadene er 2,4 prosent lavere enn i 2015.

- Hele konsernet har jobbet knallhardt for å bedre lønnsomheten. Også vi merker at konkurransen i finansbransjen blir tøffere. Et sterkt fokus på effektivitet og lønnsomhet er derfor nødvendig for å fortsatt være en sterk, selvstendig landsdelsbank, som leverer på topp internasjonalt nivå, påpeker Janson.

I arbeidet for å bedre lønnsomheten er det også besluttet å avvikle konsernledelsens avtaler om førtidspensjon. Dette er gjort gjennom individuelle avtaler, der man delvis har kompensert bortfallet av førtidspensjon med tildeling av egenkapitalbevis som har bindingstid. Avviklingen vil redusere konsernets årlige kostnader med rundt fem millioner kroner.

Rustet for fremtiden

SpareBank 1 Nord-Norge erkjenner at man er usikker på det fremtidige konkurransebildet.

- Et resultat som dette ruster oss for framtiden. Vi vet at konkurransen om kundene kommer til å hardne til. Vi har et godt grunnlag å bygge på og kommer til å fortsette arbeidet med utvikle landsdelsbanken, sier Janson.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no