8. des
Dette skiltet betyr at det er forbudt å sette ut stoler og bord, men at man fortsatt kan stå parkert så lenge man vil.
 
«Skal Kirkenes sperre mulighetene for bobilturistme? Vil dere gå glipp av denne betydelige inntektskilden?»
DEBATT: Vi trenger flere aktører som Edith, Sven, Hildonen og Hatle - samt en tverrpolitisk enighet om positiv behandling av bobilturister, skriver Eva Holder og Tom Arne Evensen, for tiden på bobilferie.

Publisert: 20.jul.2017 11:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Først vil vi gratulere kommunen med supertilbud for turister: Fri nett-tilgang for besøkende. Glimrende!

Det er med undring vi leser dagens leder om «Bobilturistene.et luksusproblem på kaia».

Først vil vi påpeke at kommunen benytter feil skilt hvis bobiler er uønsket på området. Så lenge dette er en parkeringsplass, kan bobiler parkere fritt, gjerne til neste sommer, uten å betale 5 øre så sant plassen ikke er avgiftsbelagt.

Tar bobileier derimot frem stol og bord og en leskende drikk, er han camper, og dette er ikke tillatt.

I 2016 ble det omsatt 3000 nye bobiler i Norge, en knallsesong for bransjen. Omsetningen øker mellom 10 og 15 prosent per år. I tillegg kommer egenimport av bobiler fra Tyskland. Antallet er ukjent.

Kirkenes er i en særstilling når det gjelder turisme da daglig hurtigruteanløp «serverer turister på sølvfat» hele året rundt. Hatle og Hildonen, spesialister på turisme, tar seg av dem på en profesjonell måte.

Og nå kommer vi inn på dette som er vår forundring: Hva med de som kommer til Kirkenes for egen maskin? Hvor skal bobilturistene parkere og campe?

Ved ankomst Kirkenes har mange av disse turistene tilbakelagt hundrevis av mil. De er slitne, vil hvile, komme til hektene og oppleve noe, se midnattsola, shoppe, innta et bedre måltid..Stort sett ha det hyggelig.

De forlanger ikke at oppholdet skal være gratis. Plass til bil, sikkerhetsavstand på 4 meter til nabobil, og (dermed plass til bord og stol), strøm, vann, mulighet tømming av toalettkassett og gråvann og, om mulig, toalett og dusj.

Det handler stort sett om å ha et sanitæranlegg som fungerer.

Vi har ikke besøkt Maggadalen camping, og vet ikke om campen tilfredsstiller disse «kravene». Etter vår mening ligger plassen litt for langt unna sentrum, men at Olsen kunne selge campingoblater og la turisten selv avgjøre hvor han vil bo, er en glimrende ide.

Mange bobilturister vil kanskje sette pris på stillheten i Maggadalen, og gjerne slippe å parkere i bysentrum.

Så vil vi gjerne en gang for alle få avkrefte en tåpelig myte: «Bobilturisten har med seg alt han trenger i bilen».

De fleste bobiler har en øvre vektgrense på 3500 kilo. Egenvekt ligger som regel i overkant av 3100 kilo.

Fører og medpassasjer, klær, stoler, bord, telt, kokekar, ferskvann og drivstoff -her er det ikke mye å gå på før vektgrensen overskrides.

Kjøleskapsplassen er begrenset, og alle bobilturister kjøper mat, tar en tur innom for å justere beholdning i barskapet, og nyter gjerne et godt måltid på en restaurant for endelig å slippe oppvasken og for å smake på lokale kulinariske spesialiteter.

Ikke alle bobilturister som kjører E6 til Kirkenes, vet at de kan svinge til høyre ved Neiden for å handle billig øl og grillmat i Finland. Dagligvarebutikkene i Kikenes behøver derfor ikke frykte handelslekkasje.

I går besøkte vi Bugøynes, og inntok et meget godt måltid på stedets Bistro. Restauranten var full av bobilturister, og eier var kjempefornøyd. Vi overnattet på brygga selv om de sanitære forhold var bedrøvelige.

Kirkenes er et eksotisk reisemål for mange. Naturopplevelsene er varierte, og avstandene til severdigheter er korte. Skal Kirkenes sperre mulighetene for bobilturistme? Vil dere gå glipp av denne betydelige inntektskilden?

Dere sitter på en gullgruve og har en like stor inntektsmulighet i Grense Jakobselv.

Vi møtte en tysk bobilturist sist sommer som hadde vært der i 14 dager uten å rikke på seg. Han var livredd for å miste plassen, og kjøpte mat og drikke av andre turister som ikke fikk plass.

Andre aktører har jobbet jevnt og trutt. Som eksempelvis Edith og Sven på Vaggetem, som har skapt sitt eksotiske turistmål egenhendig for pasjonerte fiskere - langt, langt utenfor allfarvei.

I vår hjemby Moss er det anlagt oppstillingsplass for 14 bobiler på brygg: Moss Bobilhavn. De tilbyr oppmerket plass med sikkerhetsmargin til nabobil, strøm, vann, toalett, dusj, sittegrupper og grillplass til en fornuftig pris.

Oppstillingsplassen er meget populær blant bobilfolket, og Moss Havn vil gjerne øke kapasiteten. Mariestad i Sverige har en av de største oppstillingsplassene i Skandinavia, med plass til nær 100 bobiler. Der er det til og med utplassert trimapparater for støle turister.

Restaurantbransjen fryder seg over massivt besøk på sine serveringssteder nærmest året rundt.
I andre byer benyttes småbåthavn med tilnærmet samme fasiliteteren kjærkommen ekstrainntekt for båtforeningen.

Vi trenger flere aktører som Edith, Sven, Hildonen og Hatle - samt en tverrpolitisk enighet om positiv behandling av bobilturister.

Lykke til.


Eva Holder og Tom Arne Evensen
Bobilturister...for tiden trygt parkert på Hesseng

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no