9. des
VERDIER: Thomas Bækø og Ronald Nilsen følger med på lastingen fra kontrollrommet. Den gjenbrukte sligen fra Slambanken er gull verdt for bedriften. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Slambanken kan være gullgruve
For ett år siden skrev SVA om den siste malmbåten fra Sydvaranger Gruve. Nå fyller Sydvaranger AS sin første båt og prisen på jernmalm har fordoblet seg. Og «gullet» er hentet fra Slambanken.

Publisert: 19.des.2016 16:45
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Etter konkursen i fjor fylte konkursboet etter Sydvaranger Gruve en malmbåt med 70 700 tonn jernmalm til en pris på under 40 dollar per tonn. Nå ligger prisen på rundt 80 dollar tonnet og verdien på denne ene lasten som skal til Kina er over seks millioner doller.

«Gull» i slambanken

- Det er gode penger som gjør at vi kan leve resten av vinteren, sier prosjektleder Thomas Bækø i Sydvaranger AS.

Det er flere grunner til at han er svært fornøyd med prosjektet. Det ene er at de har bygget infrastruktur for å hente ut sligg fra Slambanken. Mange tiårs avfall fra gruvedrifta etter blant annet spyling og rengjøring har blitt dumpet innafor Sydvarangerkaia.

- Vi kartlegger området som er en million kvadratmeter stort og opptil 35 meter dypt. Det første uttaket viste at vi kunne utvinne førsteklasses konsentrat ved å gjenbruke masser fra Slambanken. Det vi hentet ut fra hadde en renhet på opptil 90 prosent. Nå venter vi spent på en rapport som kan si noe om verdiene som ligger i resten av massene. Kanskje er det dette vi skal leve av i mange år framover, sier Bækø.

Når målene

Halvparten av de 77 000 tonnene som nå blir lastet kommer fra Slambanken. Det har blitt kjørt på transportbånd rett inn i Sepverket og gjennom produksjonen. Resten kommer fra malmreserver som er skutt i Bjørnevatn. På det meste var 70 personer i arbeid.

- Da vi begynte arbeidet i gruva igjen hadde vi flere mål, det ene var å vedlikeholde utstyret, og den beste måten å gjøre det på er å bruke det. Det forfaller fort når det står ubrukt. Det andre målet var å ta vare på kompetansen vi har lokalt, bruke kunnskapen på en lur måte, blant annet ved at folk kunne jobbe flere steder. De har multikompetanse og det må vi utnytte. Og det tredje var å leve av det vi kunne produsere med de ressursene og folkene vi har. Når vi nå fyller denne båten ser vi kanskje begynnelsen på en drift som kan bære seg, sier Bækø.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no