13. des
SYR I VEi: Sofie Viktoria Seesen Abrahamsen (til venstre) og venninnen Rebekka Berglen er ivrige på miljøtiltak i Pasvik.
 
Sofie og Rebekka vil fjerne alle plastposene i Pasvik
Store smil i regnet på Markdagen i Pasvik.

Publisert: 28.aug.2017 17:37
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Barnelaget til husflidslaget i Pasvik var en av dem som hadde satt opp bod for å vise fram hva de arbeider med.

De har blant annet et prosjekt hvor de skal fjerne alle plastikkposene i Pasvik.
For å få til det, trenger de å komme opp med andre poser folk kan bære i. Derfor har de begynt å sy handlenett, forteller mamma Gunnhild Berglen.

Datteren Rebekka er en av dem som er med og syr.

- Plastikk er ikke bra for miljøet, mens handlenett kan man bruke flere ganger og det blir ikke ødelagt så fort, forteller hun til Sør-Varanger Avis.

Smaken på andelslandbruk

Til tross for mye nedbør under årets Markdag i Pasvik, stilte glade deltakere opp for nye smaksopplevelser, interessante foredrag og ulike aktiviteter for både store og små.

Et av prosjektene de besøkende kunne høre mer om, var første testsesong av konseptet andelslandbruk hos NIBIO Svanhovd.

- Jeg lurte på om vi skulle klare å dyrke noe i det hele tatt i og med at det var så lang vinter, sein vår og kald forsommer med mye nedbør, men til tross for det har vi klart å få det til. Det er høstet bra med salat, grønnkål, knutekål, vårløk og asiatiske kålvekster,forteller Tone Aandahl.

Det var tidlig god interesse da Pasvik-forskerne holdt infomøter i vinter/vår, og i sommer har 25 av 30 plasser vært fylt opp.

- De som har vært med, har fått rikelig med grønnsaker å høste. Selv om folk ikke tenker på dette som en god sommer, er det fine groforhold så lenge det er over 15 grader, forteller hun.

Fortsetter neste år

Grovt sett skal en andel dekke forbruket til en person hver uke.

- Men jeg tror de fleste fikk med seg mer enn de kan spise opp selv, forteller Aandahl.

Andelslandbruk er en ordning der man forhåndsbetaler for en avling. Dermed dekkes utgifter til produksjon uavhengig av hvor stor avling som oppnås. Svanvik andelslandbruk er det eneste andelslandbruket i hele Finnmark.

Både pasvikbeboere og folk fra rundt om i kommunen har vært med. Og NIBIO starter opp igjen prosjektet neste år. Noe av såingen gjøres i drivhus fra mars.

Mange tross regn

Anne Wikan, kontorsjef og nestleder på NIBIO Svanhovd, er en av dem som hjelper til for at markdagen skal kunne arrangeres:

- Vi sier at dette er en festdag for Pasvik og vi vil gjerne ha så mange utstillere og boder som mulig. Vi jobbet litt mer aktivt i år, så vi har ny rekord på antall boder, og jeg synes det er kjempeflott. Her er det en mulighet for alle, det må bare være noe som er hjemmeprodusert.

Markdagen er et samarbeid mellom NIBIO Svanhovd, Sør-Varanger bonde- og småbrukerlag og Pasvik 4H. Oppgavene blir fordelt, og alle på Svanhovd står på for å gjøre i stand til denne dagen.

- Vi synes jo det er så artig når vi vet at det tikker inn folk. Militæret har gjort en kjempejobb med å ta i mot og være parkeringsvakter. Det klikka inn over 1000 mennesker her i biler, i tillegg til alle de som har kommet på sykkel. I det været her så er det bare helt utrolig!

Yster for Brimi

Pasviks ostemaker, Ivar Øverli, er også et fast innslag på markdagen.
Øverli yster på upasteurisert melk. Det gjør at disse ostene får en særpreget smak som varierer gjennom årstidene.

- På sommeren går dyrene ute på grønt gress, og det er egentlig bare da man kan få en gulere ostemasse. Det er da man kan produsere gulost, sier han.

Køen for å kjøpe ost på markdagen var lang. Øverli avslører at interessen for ostene han lager, også har spredd seg helt til Arne Brimi, som ønsker ost fra Pasvik.

- Jeg skal håndplukke ost til Arne Brimi når jeg kommer hjem, forteller han entusiastisk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no