19. okt
UØNSKET: ? Jeg har ikke lyst å spille på KIF etter at jeg ble kalt uønsket, ferdig i klubben og mer. Det har gått hardt inn på meg, sier Karl-Martin Amundsen.
 
– Ble kalt uønsket og ferdig i KIF
Karl-Martin Amundsen (17) bor i Bjørnevatn, men er juniorspiller i KIF. Etter å ha trent to ganger med BIL på fritida opplevde han at forholdet til KIF ble svært kjølig. – Jeg ble kalt uønsket og ferdig i klubben, sier han.

Publisert: 18.sep.2015 14:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Amundsen har undertegnet amatørkontrakt med KIF, men sier at han ikke får lønn, og at kontrakten ikke påvirker hverdagen hans på noen måte.

– Derfor var kontrakten ikke i mine tanker da jeg sa ja til å trene litt sammen med BIL. Jeg visste ikke engang at jeg ikke hadde lov til det. Jeg hadde bare lyst å spille mer fotball, trene mer, utvikle meg og ha det artig med fotballen, sier han.

Trente med BIL

Det hele startet med en tilfeldighet. Han drev med egentrening i Bjørneparken da juniorlaget til BIL kom på sin trening.
– De spurte om jeg hadde lyst å være med, og det hadde jeg selvsagt. Mange jeg kjenner og mange folk på trening, det ville bare være artig. Årsaken til at jeg drev med egentrening var dessuten at det er så få som trener på juniorlaget til KIF, sier Amundsen.
Han forteller at om sommeren når spillerne er hjemme på ferie, er det godt oppmøte, men om høsten kan det av og til bare være 5-6 på trening.
– Det blir ikke noe bra trening av det, så jeg ville trene mer, sier Amundsen.
Han var med på en BIL-trening til, før ryktene nådde ledelsen i KIF.

– Uønsket

– Etter de to treningene hadde jeg kontakt med to forskjellige styremedlemmer i KIF, hvem det er snakk om vil jeg ikke si. Den ene sa at jeg nå var ferdig i klubben, jeg kunne bare glemme å komme på trening, jeg kunne bare glemme å spille kamper, jeg var uønsket. Og hvis jeg ville bytte klubb, skulle de sørge for at jeg fikk ett års karantene, forteller Amundsen.

– Det andre styremedlemmet sa noe helt annet, nemlig at det ikke kunne være noe problem å trene med BIL hvis KIF ikke trente. Det var veldig forvirrende. En samtale med Roger Bruer gjorde det klart at jeg ikke kunne trene med BIL på grunn av kontrakten. Men de harde ordene jeg også hadde fått gikk veldig inn på meg. Kunne jeg ikke trene noe sted lenger? Var jeg virkelig uønsket i Kirkenes?

Jeg synes stemningen nå er sånn at det er uaktuelt for meg å spille for KIF, sier Amundsen.

Overgang

Karl-Martin Amundsen sier at han synes situasjonen kunne vært løst på en mye bedre måte.
– Jeg har lyst å spille fotball, utvikle meg og ha det artig. Jeg har ikke lyst å få fiender på grunn av dette. Jeg skulle ønske klubbene kunne samarbeide, det hadde vært bedre for begge klubbene, og vi snakker tross alt om amatører i tredjedivisjon, ikke eliteserien. Hvis jeg ikke hadde blitt snakket til på den måten som jeg ble, hadde nok saken sett annerledes ut. Jeg synes ikke jeg fortjener å bli skjelt ut. Jeg håper Bjørnevatn har lyst til å forhandle om en overgang til BIL, sier han.
Kontrakten han utløper i 2017.
SVA har også vært i kontakt med Kenneth Amundsen, far til Karl-Martin Amundsen. Han sier han støtter sønnen og at han gjerne må stå fram i media med saken hvis han ønsker det.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi har opptrådt ryddig

– Vi har opptrådt ryddig i denne saken. Vi har en kontrakt med spilleren og den forholder vi oss til. Han er hjertelig velkommen på trening i KIF, sier Roger Bruer. Han er leder for seniorfotballen i Kirkenes IF. Han forteller at han hørte på ryktebørsen at Amundsen hadde trent med BIL, og tok øyeblikkelig kontakt med Bjørnevatn ILs ledelse.

Under kontrakt

– Jeg sa fra at vår spiller var under kontrakt og derfor ikke kunne delta på trening med Bjørnevatn. Leder i fotballgruppa i BIL sa de ikke visste at han hadde kontrakt med oss, sier Bruer.
Han forteller at for spillere som er under 18 år må kontrakten være underskrevet av spilleren og godkjent av foreldre etter fotballforbundets lovverk. 
– I dette tilfellet har vi hatt et ryddig forhold med en av foreldrene og kontrakten er signert i tre eksemplarer, ett til spilleren, ett til klubben og ett til forbundet. 

Dialog

Bruer sier at KIF legger mange ressurser i spillerne sine og ønsker forutsigbarhet.
– Derfor har vi amatørkontrakter og følger lovverket til fotballforbundet. Spillere kan ikke bare hoppe fra den ene klubben til den andre når de er under kontrakt. Er det noe man er misfornøyd med, løses dette best i dialog, sier Bruer.

Han legger til at det ikke er første gang en KIF-spiller har trent med BIL uten at klubben har orientert KIF om dette, men sier at det ikke er BIL som har tatt kontakt, det er KIF som har måttet si fra.

Annen versjon

Når det gjelder treningsforholdene sier Bruer at det alltid er en utfordring om høsten når mange reiser bort for å gå på skole.
– Dette er noe vi opplever hvert år og det er helt normalt at det blir færre spillere på trening når skolene begynner.
Roger Bruer sier han har hørt en annen versjon av påstander om hva andre i KIF skal ha sagt i denne saken.

– Jeg har blitt informert om to telefonsamtaler, en mellom spilleren og en samtale mellom faren og et styremedlem i fotballgruppa. Han har en helt annen versjon av telefonsamtalen enn det SVA opplyser til meg om hva som skal ha blitt sagt, sier Bruer. Ut over det vil han ikke kommentere hva som skal ha blitt sagt eller hvem det er snakk om.

(Saken fortsetter under bildet)

Vil ikke ha kontrakter

– De som vil være i Bjørnevatn får det, de som ikke vil, kan gå hvor de vil. Vi vil ikke drive med kontrakter med så unge spillere, sier Jørn Krogseng, leder for seniorfotballen i Bjørnevatn.
Han sier at han synes saken som har oppstått rundt KIF-spiller Karl-Martin Amundsen er uheldig, men at de ikke kan gjøre noe ettersom han er under kontrakt med KIF.

– Ifølge kontrakten kan han ikke trene med oss, og det forholder vi oss til. Samtidig har vi et litt annet forhold til kontrakter enn KIF, sier Krogseng, som er leder for seniorfotballen i Bjørnevatn.

Trivselsfaktor

– Vi ønsker ikke at så unge spillere skal ha kontrakter. Vi mener at de som ønsker å spille i Bjørnevatn kan gjøre det, og de som ikke vil spille hos oss, kan spille hvor de vil. Hvis det skulle oppstå uenigheter eller konflikter, så prøver vi å løse det med dialog så fort som mulig. Vi har lyst at spillerne skal like seg hos oss, det er vår politikk, sier Krogseng.
Når det gjelder Karl-Martin Amundsen, så bekrefter han at det oppstod kontakt på en trening, og sier at Amundsen kom til klubbens trening helt av egen vilje.

Samarbeide

– Personlig synes jeg det er synd at klubbene ikke kan samarbeide bedre. Vi har mange talenter i Sør-Varanger, men ikke noen tradisjon på å eksportere talenter til større klubber. I BIL er vi for dårlige til å utvikle enkeltspillere, og vi har ikke grunnlag for å bli noe bedre enn tredjedivisjon, men vi har en liten kommune og klubbene burde kunne samarbeide.
Han vil ikke si noe om hvorvidt BIL vil ta opp en overgang for spilleren med KIF.

Spilleren først

– For Finnmark fotballkrets er det viktigst at spilleren får spille fotball og at klubbene blir enige, sier fagkonsulent Rune Haugset.
Haugset sier at en kontrakt er en kontrakt og kan for eksempel ikke oppheves uten videre. KIF har retten på sin side i forhold til regelverket. Han sier at han kjenner til saken og vil ikke kommentere den, men kan si generelt hva kretsen mener.

– Det viktigste for kretsen er at spilleren får spille fotball. Vi ønsker at det på best mulig måte legges til rette for dette og håper klubbene kan komme til enighet. Selv om man har en kontrakt er det ikke forbudt å trene med en annen klubb, men man må bli enige om dette på forhånd, sier Haugset.

Men han sier også at det er viktig å sette spilleren foran alt og tenke på spillerens beste, spesielt når det er snakk om spillere under 18 år.

(Sakene er noe forkortet i forhold til papirutgaven)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no