22. okt
DOMMER: Tor-Halvard Olsen lokker med godt miljø blant fotballdommerne. Men det er plass til flere. Nå vil han ha flere med på laget.
 
– Bli fotballdommer
Er du av typen som ser fotball på stadion eller foran TVen og irriterer deg over dommeren? Nå har du muligheten til å dømme selv.

Publisert: 10.okt.2014 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Tor-Halvard Olsen (53) har dømt fotballkamper siden 1991. Nå er Olsen soneansvarlig for Sør-Varanger og sitter i dommerkomiteen i Finnmark fotballkrets. Han vil ha flere med seg på laget. 25. og 26. oktober kjører han i gang et dommeraspirantkurs i Kirkenes.

Elleve dommere

Totalt elleve personer er registrert som dommere i Sør-Varanger. Antallet har ligget stabilt de siste sesongene. Dommersituasjonen har vært vanskelig når det har oppstått skader på de få dommerne som er tilgjengelige.

– Etter skader og forfall har vi stått med seks-sju dommere som har dømt aktivt. Slitasjen er stor. Dette vil vi gjøre noe med nå, sier Olsen.

Det er klubbene som er ansvarlige for å rekruttere nye dommere.

– Vi har god dialog med både Bjørnevatn, Hesseng og Bjørnevatn. De fortjener ros for at de tar dommermangelen på alvor og det er tegn som tyder på en bedring i rekrutteringsarbeidet, sier Olsen.
Kurset i slutten av oktober er et 16 timer langt praktisk kurs, med Olsen som kursleder og Bernt Thomas Berntsen fra Porsanger som instruktør. Kurset er gratis og deltakerne bør være født i 1996 eller eldre.

– Ved plass på kurset kan deltakere født i 1999 eller eldre vurderes hvis de har klubbdommerkurs og/eller har spilt fotball over flere år, sier Olsen.

FeFo-cupen

Dommerne som deltar på kurset i Kirkenes får raskt erfaring i kampledelse. Helgen etter kurset er det nemlig FeFo-cup i Barentshallen.

– Kursdeltakerne får muligheten til å dømme i disse kampene. En kjempefin erfaring, sier Olsen.
Han mener at dommermangelen for Sør-Varangers del nå har gått så langt at det er utfordrende å få gjennomført alle kampene.

– Det har gradvis blitt verre de seneste sesongene. Vi har fått gjennomført seriespillet, men de få dommerne som er i aktivitet har mye å gjøre. Klubbene og vi har ikke vært flinke nok. Det har vært prøvd med kurs tidligere også, men uten at det har hjulpet nevneverdig.

– Hva er det beste ved det å være dommer?

– Det er å være i fotballmiljøet. Man er med på å skape et nettverk og får godt innblikk i fotballmiljøet. Og så er det sosialt.
Olsen understreker at man ikke trenger noen bakgrunn fra fotballen for å delta på et dommerkurs.

– Fotballforståelse er en god ting å ha med seg, men ikke noe must for å melde seg på.

Fair Play

– Får dere mye kjeft og slengbemerkninger som «dommeren er en ku»?

– Nei, ikke mye. Vi får tilbakemeldinger og for det meste er de konstruktive. Alle spiller vi en rolle i avviklingen av en fotballkamp. Stadig flere skjønner at vi ikke får noen utvikling av fotballen uten dommere. Vi skal forholde oss til 22 individuelle fotballspillere. I de aldersbestemte klassene er vi jo vel så mye veiledere som kampledere. Fair Play spiller en stadig viktigere rolle, sier Olsen som håper på mellom 10 og 15 deltakere på dommerkurset.

– Vi oppfordrer spesielt jenter til å søke kursplass, sier Olsen og ber interesserte om å ta kontakt med han, gå inn på Finnmark fotballkrets sine hjemmesider og sider på Facebook.
Tor-Halvard Olsen trekker seg nå ut fra dommerkomiteen i fotballkretsen og erstattes av Tor-Petter Hågensen. Olsen vil heretter være mer dommerveileder.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no