16. okt
Stefan Falter like etter starten i Alta.
 
- Du er allerede en vinner når du står på startstreken
Stefan Falter har for første gang lagt ut på Finnmarksløpets lengste løype. Han takker andre kjørere og arbeidsgiver for at han i det hele tatt sto på startstreken.

Publisert: 04.mar.2016 14:35
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

Han har kjørt hund i mer enn tre tiår og har bodd i Pasvik de siste fem.
- Jeg har vunnet Bergebyløpet og blitt nummer to i Pasvik Trail. Løp på 300 - 400 kilometer er blitt min spesialitet, sier han.
Tre ganger tidligere har han stilt til start i Finnmarksløpets 500 - kilometer. Uten at det har gitt de helt store plasseringene.

- Jeg har kommet inn blant topp 20, ikke riktig nådd opp, sier han. Nå tar han steget opp til mesterprøven i Norge, Finnmarksløpets 1000-kilometer.

Mål? Å gjennomføre. Han forteller at han har bare 15 hunder å velge mellom, mange andre har det dobbelte. I spannet som nå er i gang er det åtte unghunder og lederhunden er ti år.

- Det er viktig å gi unghundene erfaring. De er veldig raske. Samtidig er det meldt mye vind i starten av løpet. Mine hunder er vant å trene i vindstille Pasvik. Dette kan virkelig bli en interessant reise.

Kjørerstøtte

Falter skulle egentlig ikke stått på startstreken. Han forteller at da andre kjørere spurte om han ikke snart skulle kjøre langløypa måtte han svare at han ikke hadde råd.

- Nå har andre hundekjørere betalt startkontigenten for meg, forteller han.

Et bilde på støtten hundekjørere i mellom. Å drive hundekjøring er i seg selv en kostbar affære der de ivrigste kan bruke flere hundre tusen kroner i løpet av et år. Å stille til start på 1000-kilometeren i Finnmarksløpet koster over ti tusen kroner.

- Det hadde heller ikke gått hvis jeg ikke hadde hatt en så fleksibel og positiv arbeidsgiver som Kirkenes Transportsentral, sier han.

Fristelser

Over helga er planen å svinge inn i Sør-Varanger, å kanskje møte en ekstra utfordring i Pasvik.

- Løypa går bare et par kilometer fra der jeg og hundene bor. Det kan bli en utfordring å få dem til å gå forbi... Kanskje jeg må legge inn en ekstra pause, undrer han.

Han, og hundene, møter samme utfordring nærmere byen. På Sandnes bor kjæresten, der hundene også ofte er på trening.

Greier han og hundene å komme seg på jernbanesporet ned til Kirkenes en gang ut i neste uke, er de godt over halvveis, og langt over det de er vant til i løp.
- Til Kirkenes er det 650 kilometer, sier han.

Og bare resten igjen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no