18. okt
Lars Randal, G-sport. Arkivfoto
 
- For hardt press i kjedebutikk på lite sted
Randal ble den første som måtte kaste inn håndkledet i sportsbutikk-krigen i Kirkenes. Men han har tro på å få til noe annet Kirkenes trenger, i bygget i Wiulls gate.

Publisert: 26.sep.2017 21:41
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Tirsdag begjærte G-Sport Randal AS konkurs, og Øst-Finnmark tingrett fant grunnlag for at selskapet er insolvent. To faste ansatte og to ekstrahjelper mister jobben i konkursen.

- Det har jo vært tøft lenge. Markedet er presset, og å bruke mer av egne penger nå ville vært som å pisse i buksa. Det er en tid for alt, og nå klarte vi ikke å betjene gjelda lenger, sier daglig leder Lars Randal til Sør-Varanger Avis.

Stadig flere selgere av sports- og fritidsutstyr har poppet opp i og rundt byen de siste tre-fire årene. Det har satt et hardt press på de tre sportsbutikkene i sentrum; G-Sport, Barents Sport AS og Sportshjørnet AS (MX Sport). Alle har opplevd nedgang i omsetning.

Av ferske konkurrenter i bransjen finner vi Sport Outlet på Amfisenteret, Coop Sport1 i Kirkenes handelspark og Intersport på Hesseng. I tillegg finner man enkelte produktgrupper hos andre aktører, som Sundquist Sport (scooterklær), Biltema (sykler), Stormberg (klær).

Kjedepress

I konkurranse med store fullsortiment-butikker hadde Randal ønsket å kunne spesialisere seg mer for å tilpasse seg det lokale markedet. Men det er det ikke rom for i G-Sport-kjeden, mener han.

- Hovedårsaken er at vi ikke klarer å betjene gjelda og den daglige driften. Men kjedeavgiften har også en del å si, G-Sport er blant de dyreste der. I tillegg er det lite rom for å velge egne varer, sier han.

Franchise-systemet til G-Sport legger opp til at 85 prosent av varene skal kjøpes gjennom kjeden. Man må ikke følge dette, men går man under, forsvinner en vesentlig bonusordning på noen hundre tusen kroner som er viktig for å kunne klare overskudd, forteller Randal.

- Varesortimentet er basert på de varene det selges mest av i Norge, men det er etterspørsel etter helt andre varer her enn i storbyene. Og da har vi måttet kjøpe mer eksternt, sier han.

Halvert omsetning

G-sport Randal hadde i fjor en omsetning på 3,7 millioner kroner - to millioner mindre enn året før. I toppåret 2009 hadde selskapet en omsetning på 10,4 millioner kroner.

Årsresultatet for 2016 ble tap på en drøy million. Selskapet hadde tapte også lignende summer i 2015 og 2014.

Advokat Hans Arne Nysæter er oppnevnt som bostyrer, og første skiftesamling er satt til 8. november.

Eier bygget selv

Selskapet hadde bokført gjeld på 3,4 millioner kroner ved årsslutt. Egenkapitalen var da på minus 700.000 kroner.

- 2017 har egentlig vært et bra år for oss. Den daglige omsetningen er ok, men vi klarer ikke betjene gjelda, sier innehaveren.

Han vurderte allerede i fjor å gå ut av kjeden, men forteller at oppsigelsestida var tre år. Derfor var det ikke aktuelt.

Noen ny sportsbutikk blir det neppe på Randal. Men bygget midt i sentrum inngår ikke i konkursboet. Det har vært i familiens eie siden 1990-tallet. Lars Randal opplyser at det nå er overdratt fra moren og onkelen til ham og søsteren Linda Randal (tidligere ordfører i Sør-Varanger, nå leder for Innovasjon Norge i Troms og Finnmark).

- Vi blir jo ikke hevet ut, så jeg skal gå i tenkeboksen. Kanskje vi finner på noe nytt som Kirkenes kan trenge, sier Randal, som også er åpen for utleie av lokalene til nyetableringer.

- Støtt de lokale

Hans siste melding på vei ut fra sportsbransjen er en oppfordring til folk i Sør-Varanger om å handle lokalt.

- Det har enormt mye å si for at butikkene overlever. Bare at to faste stillinger forsvinner nå på G-Sport har også ringvirkninger for andre aktører, understreker han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no