18. okt
PANGSTART: Sindre Rognmo Johansen, Brage Kleven, Sivert Samuelsen og Robin Stegavik var først ut fra start på den tidsmålte turklassen. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Som trikkespor i løypene
Solskinn og perfekte temperaturer sørget for skikkelig racerfart i årets Pasvikrenn. Smurningen ble regelrett slitt av skiene.

Publisert: 05.apr.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

- Fem kilometer skal vi klare, slår Espen Rafaelsen fast til barna Sigrid og Markus. Mamma Anne Bang Pedersen springer til registreringen i klubbhuset for å nå den før den stenger.

De er fire av et godt femtitall som går Bamsedilten under dette Pasvikrennet. Når det er et par-tre gode plussgrader, og sola skinner ned på løypene, uteblir ikke deltakerne.

Det er ikke de vanskeligste sporene de går i. Frosne netter og lune dager har sørget for et skikkelig hardt og glatt skispor i løypene.

- Det er som trikkeskinner, kommenterer Aksel Emanuelsen, en av de 66 skigåerne i trimklassen. Han er akkurat ferdig med løypa idet racerne stiller seg opp for å gå på tid.

Det er ikke negativt ment. Det betyr bare at det går styggfort i løypene.

- Jeg fikk soleklar personlig rekord. Jeg gikk løypa på 1 time og 56 minutt, forteller Rune Beddari.

- I forhold til formen har det gått jævlig bra, kommenterer Maung San Lwin.

- Men Aksel slo meg med å gå en hel mil lengre på samme tid som meg.

Smørefritt

- Ikke drep dere i utforkjøringen, kommer en smilende advarsel på startstreken til de 12 som konkurrerer om beste tid i den såkalte turklassen. Det er kanskje bittelitt alvor i det. Aksel hadde ikke sjans til å bremse da han så noen som hadde falt fremme i løypa.

- Jeg måtte bare rope: Flytt skiene, sier han lattermildt, etter å ha vist hvordan smurningen regelrett ble slitt bort fra skiene.

Sindre Rognmo Johansen, Brage Kleven, Sivert Samuelsen og Robin Stegavik står først i racerfølget. Med tanke på føret, har Sindre og Brage forsøkt seg på å kjøre helt uten smurning, slik at all fremdrift skjer ved staking.

De er to av seks-syv skigåere som prøver seg på det, ifølge Jarle Olsen inne på arrangørkontoret.

Slik blir det kanskje personlig rekord, og kanskje til og med løyperekord. Riktignok en rekord med kort historie, da det bare er et par-tre år siden Pasvikrennets løype ble forandret. Før gikk den ned til Kirkenes. Nå går den i en sirkel og tilbake til startpunktet ved Pasvik folkehøgskole.

For Sindre går det i alle fall bra. Han tar tremilsturen på 1 time, 22 minutter og 38 sekunder - bare ett sekund bak Eirik Renna Eilertsen, som har den beste tiden denne gangen.

Time før start

Blant de ivrigste barna finner vi Synnøve Samuelsen. Hun fikk startnummer 1 blant de 53 i Bamsedilten, ved å møte opp en hel time før start. Hun er godt oppvarmet.

- Jeg har lekt i hinderløypa i mellomtiden, sier hun.

Hilde Michelsen, mamma til Synnøves halvsøster Oda Sagen Michelsen, forteller at hun nok måtte trekkes opp av senga. Men de går på ski nesten hver helg, så dette er barnemat.

- Blir du proff etter hvert, da, spør vi Synnøve.

- Kanskje...

Totalt gikk 131 skiløpere i Pasvikrennet i år.

Resultater turklassen

20 km 14-16 år:

Robin Stegavik - 1.07.57

Sivert Samuelsen - 1.13.36

30 km tur:

Eirik Renna Eilertsen - 19-20 år - 1.22.37

Sindre Rognmo Johansen - 17-18 år - 1.22.38

Gaute Hagen Hallingstad - 19-20 år - 1.30.55

Brage Kleven - 17-18 år - 1.31.14

Anders Bergset - 51-55 år - 1.32.27

Trond Jørgen Larsen - 36-40 år - 1.32.41

June Rognmo - 41-45 år - 1.34.41

Rune Jensen - 46-50 år - 1.39.17

Synnøve Mortensen - 21-29 år - 1.39.33

Tor Emanuelsen - 66-70 år - 1.42.33

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no