18. nov
FRAMTIDSTRO: Neiden er en bygd med framtidstro, sier Knut Mortensen i Senterpartiet.
 
– Stor optimisme i Neiden
Ferskt Senterparti-medlem Knut Mortensen gleder seg over at optimismen i Neiden øker.

Publisert: 27.mar.2015 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Mortensen deltok på torsdagens folkemøte i bygda, som Senterpartiet arrangerte. Etter innledninger av Cecilie Hansen, Knut Mortensen og Kurt Wikan var det klart for innspill fra bygdefolket.

– Vi kan helt klart si at bygdefolket deler Senterpartiet sin optimisme for at det er liv laga for bygda. Det kom fram mange gode innspill for hvordan man kan få til en ny giv, sier Mortensen.

Boiliger

Senterpartiets nye kommunestyrerepresentant og fjerdekandidat til høstens valg ser det som viktig at det bygges boliger i Neiden.

– Dette er viktig for at nye familier skal kunne etablere seg. Noen hus brukes kun to-tre måneder i året. Andre boliger står tomme hele året.
Under folkemøtet var flere inne på at det må komme i gang aktivitet på hotellet. Det er stort potensial for å få mer ut av turismen på overnattinger og annen aktivitet.

– Her er jo laksefisket sentralt, men bygda er også høst og vinterturisme. God reklame er Finnmarksløpet, med sjekkpunkt Neiden. Bygda ser også for seg at med de nye arbeidsplasser som etableres i forbindelse med oljeomlastinga fra landbasert anlegg, så kan folk gjerne bo i Neiden, om man kjører 10- 15 minutter fra byen så er ikke veien til Neiden stort lenger.

Museet

Østsamisk museum ble også tema under folkemøtet.

– Nå er det på tide at dette praktbygget ferdigstilles. Jordbruket i Neiden har stagnert, men man ser muligheter i det flotte jordbruksarealet som faktisk ligger her.
Mortensen og Senterpartiet ser også på barneskolen og barnehagen som viktig for Neiden.

– Det er viktig for bosettingen å ha barneskole og barnehage. Med de nye familier som har flyttet til Neiden så må barnehagen åpnes nå. Barneskolen er også et «must». Her ble kvalitet fremhevet både fra ordfører og fra bygdefolk. Det er svært viktig at vi også kan tilby god kvalitet på undervisningen, sier Mortensen.

Stolthet

Knut Mortensen tok selv i sitt innledningsforedrag opp imaget til Neiden.

– Hvordan selges bygda til utenforstående og hva sier folk i bygda om seg selv? Det kom helt tydelig fram at folket er stolt av sin tilhørighet til Neiden. Det er stolthet over den skoltesamiske kulturen, og noe man ønsker å bevare og fortelle om. Man er stolt over det flerkulturelle samfunnet, over den vakre naturen med Neidenelva som den rene perlen, over at det hvert år arrangeres en laksefestival i bygda, over det spesielle Käpäläfisket, over å ha en viktig plass som stoppunkt i Finnmarksløpet og over tilknytningen til Finland. Ellers ønsker man nye naboer hjertelig velkommen til bygda, noe som ble vist til fulle da det flyttet en ny familie til bygda nylig. Man ønsker også flyktninger velkommen.

Han nevnte også det dårlige ryktet bygda har fått.

– Alle har hørt om «bygda der man krangler». Dette stemplet ønsker neidenfolket å bli kvitt. Det kom klart fram at det er stort samhold i bygda og man hjelper hverandre der, slik man gjør i andre bygder. Dette er jo også det helt spesialle med å bo i små samfunn. At det er ulike meninger om ting ser man heller på som en styrke.

Framtidstro

Mortensen anser det som sikkert at Neiden er en bygd med stor
optimisme og fremtidstro. Og bygda har mange ressurspersoner og taleføre folk. Nå planlegger Senterpartiet et liknende folkemøte i Bugøynes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no