18. okt
TØFF: Mats Frede Hansen slik vi kjenner han som midtstopper; tøff, god på hodet og med full kontroll bakover. Her mot KIF i cupen mot KIF i fjor. (Begge foto: Tor Sandø).
 
- Vi skal helt klart kjempe i toppen i år, sier bjørnevatngutten som bærer kapteinsbindet for Alta
Mats Frede Hansen er klar for en ny sesong med andredivisjonslaget Alta.

Publisert: 23.mar.2017 19:19
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Hansen legger ikke skjul på at han ble litt overrasket når trener Rune Repvik pekte på han da årets Alta-kaptein skulle velges.

- Jeg ble overrasket siden fjorårets kaptein, Andreas Markussen, fortsatt er i klubben. Men siden han har vært mer eller mindre skadet i to sesonger, så ble jeg valgt. Jeg var i «kapteins-teamet» i fjor, så helt nytt blir ikke dette, sier 25-åringen.

Opprykksmål

Alta IF har naturlig nok opprykk som mål denne sesongen. Målet blir tøft å nå ettersom det nye divisjonssystemet i norsk fotball har gjort dette nåløyet enda trangere. Og når Finnmarks beste lag skal spille mot hardt satsende klubber som Raufoss, Bærum, KFUM, Kjelsås, Hamarkameratene og Skeid (med Tom Nordlie), så sier det seg selv at oppgaven blir tøff.

- Vi skal helt klart kjempe i toppen denne sesongen, sier Alta-kapteinen.

Vi treffer Mats Frede Hansen i Finnmarkshallen, der Alta trener seks ganger i uka og også spiller sine seriekamper. Og der Repvik og nytilsatt assistenttrener Vidar Johnsen, har gjort spillerne klare for seriestart 17. april mot Follo.

- Vi har trent godt, har mange rutinerte spillere og en bred stall, så dette ser bra ut. Men vi vet jo ikke alt om alle lagene vi skal møte. Flere av dem er gode, så det gjelder å spille bra fra første stund, sier Hansen.

Usiker på KIF og BIL

Alta har lagt om spillestilen noe foran den nye sesongen. Etter å ha spilt 4-2-3-1 og 4-3-3 de siste dagene, skal Hansen være en av tre forsvarsspillere denne sesongen.

- Stilen gjør oss tryggere defensiv. Vi er fem midtstoppere i klubben, så dekningen er bra der, sier den tøffe midtstopperen.

Han er usikker på sør-varangerfotballen.

- Det bygges vel nye lag der. Jeg håper KIF er sterkere enn det de viste mot oss. De har vel et veldig ungt lag i år. BIL så jeg i cupen mot Tverrelvdalen i helgen, og det så bra ut. De kan sikkert slå alle og tape mot alle denne sesongen også, sier Hansen.

Styrke og svakhet

- Jeg er ærgjerrig og sta. Motspillerne kan drible meg en gang eller to, men jeg gir meg aldri. Og så er jeg ikke redd for å få en trykk. Jeg har langt over hundre kamper i Alta-trøya og har stått over fem.

- Avslutningsferdighetene mine kunne nok vært bedre. Min viktigste oppgave er jo ikke å skåre målene da, sier Hansen, som noterte seg for tre mål i fjor. Han skåret ett mål da laget var i 1. divisjon. Totalt står han bokført med åtte-ni Alta-mål.

Antallet Alta-kamper er også viktig når spillerne skal vite hvor de skal sette seg i den nye garderoben i Finnmarkshallen.

- Det blir en diskusjon mellom Vegard Bråthen og meg. Han har vært i fem år, mens dette er min femte sesong. Han har vært mer skadet enn meg. I antallet kamper, tror jeg det er ganske tett mellom oss.

Stjerne

Andredivisjonslaget gjorde en middels sesong i fjor. Kaptein Hansen tror det blir bedre i år.

- Vi har bra trykk på trening og vi har fått en meget god forsterkning i Makhtar Thioune, som har eliteserieerfaring fra Molde og Viking og internasjonal erfaring med det senegalesiske landslaget

- Jeg tror han med tiden ser for seg en trenerkarriere og mener vel at Alta er et greit sted å begynne. Makhtar er med og trener rekrutteringslaget vårt og er et stort forbilde for de unge spillerne våre.

Altas førstelag spiller på tredje nivå (2. divisjon), mens rekrutteringslaget rykket opp til 3. divisjon (på bekostning av Kirkenes IF) i år. Dette betyr at reisekostnadene for Alta IF blir betydelig høyere i år enn i fjor.

Femte sesong

Mats Frede kom til Alta i 2013 og forbereder seg nå til den femte sesongen med den gule og blå drakten på. At han også får kapteinsbindet rundt armen betyr naturlig nok litt ekstra.

- Jeg stortrives, både i laget og i byen.

- Jeg ønsker å spille på et høyt nivå som mulig, sier Hansen, som ikke har hørt noe fra Tromsø eller andre eliteserieklubber.

- Det er ikke noe jeg tenker på i det daglige. Det primære er å rykke opp med Alta. Jeg har spilt i 1. divisjon med Alta tidligere og håper veldig på et opprykk igjen.

Alta har gjort en god figur i treningskampene. De har vært i Oslo, der det ble 1-1 mot Asker og 0-2 for Raufoss. Og de har slått Kirkenes 15-0, der bjørnevatngutten sto for to av målene.

- Jeg er ingen notorisk målskårer, men der fikk jeg to nettkjenninger. Vi kunne vel skåret 20-30 mål dersom vi hadde vært litt mer effektive og satt sjansene. Det nærmeste de kom var én corner. Det var jo litt morsomt og noe jeg fikk høre fra bjørnevatnguttene på Facebook. Mange der som likte at vi slo KIF, selvfølgelig. For oss ble dette en grei løpeøkt, sier Hansen. Mats Frede spilte tre sesonger i Bjørnevatn og en sesong for Kirkenes, før han flyttet til Alta. Først en sesong i BUL, før han meldte overgang til Alta IF.

Kommende søndag møter de Tromsdalen på bortebane, et lag de slo 2-1 for noen uker siden. Palmehelgen blir det en ny tur til hovedstaden, da med Kjelsås og Follo som motstandere. 17. april begynner kampen om poengene, da nettopp Follo kommer til Alta. I fjor ble det 1-3 borte og 5-0 på hjemmebane mot denne motstanderen.

Toårskontrakt

Før jul signerte Mats Frede en toårskontrakt med Alta. Han tjener litt penger som andredivisjonsspiller, men blir ikke rik av det. Foruten fotballen er han i ferd med å gjennomføre en bachelor i idrett og han studerer også samfunnsfag.

- Ja, på alle måter. Med fri i helgene, så passer læreryrket med satsingen på fotball, sier han.

Også søsteren til Mats Frede, Martine, satser hardt på fotballen. Hun går på Norges toppidrettsgymnas i Tromsø og spiller for Fløya i 1. divisjon.

- Jeg liker jo ikke helt at hun spiller på et høyere nivå enn meg, sier Mats Frede med glimt i øyet. Derfor gjør jeg alt jeg kan for at det blir opprykk og førstedivisjonsfotball også i Finnmark neste sesong.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no