26. aug
KLAR: Sebastian Bangsund Pedersen er klar for en ny tur til Ivalo. (Alle foto: Tor Sandø).
 
138 mil i uka for å spille ishockey
Foreldrene Svenn-Yngvar Pedersen og Lena Bangsund kjører Sandnes-Ivalo tre ganger i uka for at sønnene Sebastian og Sivert skal få spille ishockey. Det er 138 mil, det.

Publisert: 05.jan.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Ishockeysesongen varer fra midten av oktober til midten av mars. For at sønnene Sebastian og Sivert skal følge sine drømmer og få spille ishockey for Ivalos ishockeylag Ivalo Tunturi Kiekko, vil de ha kjørt rundt 2800 mil. Og ikke nok med det. Trening og kamper faller seg slik at familien må overnatte i Ivalo i helgene. Dermed trenger de hotell i den finske byen tre eller fire helger hver måned også.

Kronerulling

Før jul ble det satt i gang en kronerulling for Pedersen/Bangsund, for å korte litt ned på drivstoffutgiftene. Kronerullingen ga rundt 8000 kroner.

- Det var helt fantastisk. At vanlige folk vippset en 50- eller 100-lapp til oss på denne måten var helt uventet. Vi er veldig ydmyke og takknemlige, sier Svenn-Yngvar idet vi passerer flyplassen denne uka.

Tirsdag er første treningsøkt for 14 år gamle Sebastian. Klokken er halv to.

- Vi er veldig glade for gode ordninger både med skole og arbeidsgiver som gjør dette mulig, sier pappa.

Sebastian har lagt to ishockeykøller og en bag i bagasjerommet. Lokalavisas utsendte tar plass i baksetet. Det er ned mot 30 minusgrader ute. De to og en halv neste timene skal tilbringes i bil.

- Vi har jo en følelse siden vi startet med dette for fire år siden, at veien til Ivalo blir kortere og kortere, sier Svenn-Yngvar som føler han kjenner hver krik og krok på veien til ishallen i Ivalo.

Blir du aldri lei, spør jeg fra baksetet.

- Nei, det går veldig fint ennå, sier 14-åringen i setet foran. Nå er tankene samlet rundt en ny trening og endelig skal han møte lagkameratene sine igjen etter en lang juleferie.

Drøm

Sebastian og lillebror Sivert på ti fyller dagene sine med ishockey. De har en 6 X 10 meter stor ishockeybane i hagen, så de får trent på skøyteteknikk, skudd og vendinger utover de treningstimene de legger ned i Ivalo tre ganger i uka.

Sivert har sin andre sesong og Sebastian har begynt på sin tredje sesong med kamper. Ivalo spiller mot Kittilä, Sodankylä, Rovaniemi, Kemijärvi, Övre Tornio og Pello. Og laget gjør det bra. Begge begynner 2017 med kamper til helgen.

- Det er å bli så god som mulig, sier Sebastian, som har vært på ishockeyskoler både på Lillehammer og hos favorittlaget i NHL, Montreal Canadiens. Det var stort. Sebastian fikk treffe flere av sine helter og fikk komme inn i garderoben, der stjernene pleier å gjøre seg klare til kamp.

- Der hadde ikke vi foreldre adgang, sier Svenn-Yngvar.

- Ja, det er det mange som lurer på. Jeg ønsker jo å legge til rette for aktivitet for ungene mine. I Ivalo har vi funnet et treningsopplegg som er godt og som både Sebastian og Sivert trives med. Det er klart at ungene drømmer om å nå lengst mulig og da kanskje spesielt NHL. Det er ikke sånn at vi foreldre drømmer om NHL, men vi skal ihvertfall legge til rette for at de får følge drømmene sine så langt de selv vil, sier Pedersen.

- Ja, ikke et vondt ord om dem. De gjør en kjempejobb på alle vis. Men under de rådende forhold uten ishall i Kirkenes, blir treningsforholdene for ustabile. Derfor passer opplegget i Ivalo bedre for den videre utviklingen av guttene, sier pappa Svenn-Yngvar.

Hockeyfeber

Familien Bangsund/Pedersen er en real ishockeyfamilie med stor grad av hockeyfeber. Ikke bare tilbakelegger de en tur som tilsvarer Kirkenes til Melbourne tur/retur og bruker det meste av fritid på ishockey. De forsøker også å få med seg alle kampene som sendes med favorittlaget, Montreal Canadiens. Og på grunn av tidsforskjellene må nettene brukes.

- Det er klart at etter noen besøk i Montreal og på kamper med laget, så er interessen for laget sterkt økende.

Klokken er såvidt passert fire. Ishockeytreningen starter kvart på fem. Ishockeyhallen er som ishockeyhaller flest; kald og med visir rundt hele spilleflaten. Finland er et ishockeyland med tett i tett med ishaller og har fostret noen av verdens beste spillere; Teemu Selänne, Jari Kurri og Saku Koivu for å nevne noen.

- Det er klart at med alle hallene så har de helt andre forutsetninger til å fostre spillere til NHL og ha gode landslag. Norge begynner å komme seg, men er stadig lillebrødre i forhold til sine naboer, Sverige og Finland, som er for stormakter å regne i sporten.

Læringsmiljø

Pedersen berømmer treningsmiljø, lagkameratene og måten guttene hans er tatt i mot på i klubben Ivalo Tunturi Kiekko. På isen er trener Vesa Juntonen klar for dagens trening. Det er første trening etter jul og Juntonen, som er en av klubbens tre trenere, er forberedt på at noen av spillerne kanskje ikke har skjøttet treningen så godt som han skulle ønske. I dag skal han kun ha en times trening med enkle spilløvelser mot mål.

En etter en kommer spillerne ut på isen, ti i tallet. Keeperen har 20-30 kilo med utstyr å ha på seg og bruker noe lengre tid på å komme ut fra garderoben. Juntonen er glad for at Sebastian kommer helt fra Sør-Varanger for å være med på treninger og kamper.

- Helt fantastisk. Jeg kommer de få milene fra Inari. Men her er det altså en familie som tar turen helt fra Sør-Varanger for å være med på treninger og kamper. Jeg - og mange med meg - er mektig imponerte.

Sebastian er back, taklingssterk og god på skøyter. Han går raskt både forover og bakover, noe som er viktig for en forsvarer. Juntonen skryter også over Sebastian og måten han har vokst som ishockeyspiller i løpet av det siste året.

- Han er seriøs og treningsvillig. Da kommer også resultatene, sier treneren.

Det meste av treningen foregår på finsk. Sebastian får med seg noe, men ikke alt. Av og til når han forklarer, må Juntonen slå over på engelsk for at 14-åringen skal forstå. Han har god kontakt med lagkameratene på sosiale medier utenom treningene og får godord og klapp på skuldra når han gjør noe godt på isen.

Kamp

Treningen går godt, innsatsen er god. Mot slutten er det tunge bein. Jula har vært lang for noen.

- Vi avslutter der. Dette skal bare være en trening for å få beina i gang, sier treneren etter å ha blåst i fløyta.

Sebastian tar av seg hjelm nummer 31, puster dypt og drar fingrene gjennom det lange håret. Det skal være langt for ishockeyspillere.

Til helgen er det en ny seriekamp. Spillerne født i 2002, 2003 og 2004 er klare. Det er også ishockeyfamilien Bangsund Pedersen. Men før den tid skal de på ny trening onsdag og torsdag. Og med nye timer på norske og finske vinterveier.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no