19. okt
TRENING: Tom Viggo Vårdal trener jevnt fra oktober for å delta i Offroad Finnmark. Her ser vi ham på en av vårens økter ved Jotka på Finnmarksvidda. (Foto: Privat)
 
700 kilometer på vidda
Tom Viggo Vårdal regner med å tilbringe 75 timer på sykkel fra tirsdag til lørdag, idet han deltar i Offroad Finnmark.

Publisert: 02.aug.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Tom Viggo Vårdal ble født og tilbrakte 20 år i Sør-Varanger. Nå for tiden bor han på Rygge, men vi treffer ham i Kirkenes idet han er på familiebesøk, helga før årets lengste sykkeltur.

Tirsdag setter han av gårde på sykkel på Finnmarksvidda, og der skal han og lagpartner Anita Jensen fra Alta tilbringe omtrent alle våketimer på sykkelsetet fram til lørdag. De utformer laget «Team Spirit» i 700-kilometersklassen.

Offroad Finnmark har start og mål i Alta, og går i forskjellige løyper hvert år. Rytterne har selv ansvar for å navigere mellom de forskjellige punktene, og de er pålagt minst tre ganger tre timer hvile i løpet av ryttet.

300 mer stressende

Det er to forskjellige typer løp: 300-kilometerløpet som Vårdal har deltatt i fire ganger, og 700-kilometersløpet som han har syklet én gang før.

Tross distanseforskjellen og tidsbruken, synes Vårdal at 300-kilometersløpet er mer stressende.

- På 300-kilometersløpet kjører vi mer på hele tida. De beste lagene der klarer det på 19-20 timer, sier han.

- På 700-kilometeren må vi sykle mer jevnt og trutt. Vi må ha jevn fart, vi kan ikke jage på folk, og vi må hele tiden kommunisere med partneren. Det er en helt annen greie, og opplevelsen er større, sier han.

Det kreves at man er minst to og maks tre på lagene. Vårdal er bestandig på lag med én annen, som gir dem plass til å ta med folk fra andre lag, om nødvendig. I fjor fikk de med seg enda en rytter fra Sør-Varanger, hvis partner hadde vært nødt til å avbryte.

Tregeste noensinne

Lagene Vårdal har vært på har gjerne havnet midt på treet på resultatlistene. Aller første gang han syklet Offroad Finnmark i 2011 hadde han nettopp begynt å sykle, forteller han.

Laget hans ble det tregeste laget som noensinne hadde fullført 300-kilometeren.

- Vi brukte 42 timer. Men jeg bryr meg ikke om plasseringen, men om å gjennomføre løpet med makkeren. Det er veldig mange lag som er i bedre form enn meg, som ikke kommer i mål. De planlegger ikke, hviler ikke nok og spiser ikke nok. Det er fint å ha startnummer, men opplevelsen er den største delen av løpet, slår han fast.

Med det er han også glad for å ha fått trøya for å fullføre fem løp.

Flere fra Sør-Varanger

Flere fra Sør-Varanger stiller på Offroad Finnmark i år.

De fleste lagdeltakerne finner vi på 300-kilometersetappen. Svein Sundquist og Kjell Malin utgjør laget KCK der. Gøran Stenseth fra Bjørnevatn er på laget Team Polmak.

Jesper Törjås, Ørjan Haugnes Bendiksen og Jo Lundbø utgjør Team HTFU. Tor Morten Noste, Finn Helge Lunde og Tom-Ove Gjerstad er Team Work.

Offroad Finnmark trekker lag fra flere land. Ifølge Vårdal er Danmark blant de største deltakernasjonene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no