20. okt
FULLFØRTE: Tom-Viggo Vårdal hadde en mye tyngre Offroad enn forventet. (Begge foto: privat).
 
93 timer sykling og seks timer søvn
Flesteparten måtte avbryte da sykkelentusiaster skulle prøve seg på alt fra 150 til 700 kilometers sykkeltur. Men Tom-Viggo Vårdal hadde flaks i gjørmebadet.

Publisert: 09.aug.2016 16:36
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Det var bare ti minutter igjen av tidsfristen da Tom-Viggo Vårdal og Lena Halvari kom syklende over mållinja i Alta. Da hadde de to syklet 700 kilometer i løpet av rett under fire døgn - og de ble nødt til å bytte lag på veien.

Begge to opplevde nemlig at partneren måtte bryte. Tom-Viggo Vårdal, opprinnelig fra Kirkenes men boende i Rygge, hadde startet reisen sammen med Anita Jensen fra Alta. Men «Team Spirit» ble oppløst da Jensen så at hun ikke kom til å nå målfristen, og Halvaris partner så seg nødt til å bryte litt tidligere.

- Jeg og Anita lå an til å vinne mix-klassen, men 100 kilometer fra mål måtte hun gi seg, forteller Vårdal.

Man må være minst to på laget for å gjennomføre. Heldigvis møttes de to brytende lagene, og det var futt igjen i både Vårdals og Halvaris bein. Det holdt til målstreken - såvidt.

- Det var en kraftprøve uten like. Vi brukte 102 timer. Ni timer av det var planlagt hvile, og vi sov seks timer av det. Vi var i mål fem på seks lørdag kveld, så var det bankett klokka sju. Vi var der til midnatt, så sov vi til klokka ti dagen etter, sier Vårdal.

Krafttak

Nå hadde ikke tidspunktet så mye å si, for når man danner nye lag på denne måten, er man ute av tidskonkurransen. Da får man bare personlig registrert at man har fullført.

Det er ikke den verste trøstepremien. Ekstremrittet Offroad Finnmark er et av de tøffere sykkelløpene man kan delta i, der tre fjerdedeler av lagene må avbryte. Av de 20 som deltok i 700-kilometeren dette året, var det var bare fire lag som fullførte.

Veien går over Finnmarksvidda. Man må navigere selv fra sjekkpunkt til sjekkpunkt, og i 300- og 700-kilometersklassen er det ikke tid til så mye søvn. Dette året var Finnmarksvidda også veldig våt, med både overvann og gjørme rundt om kring.

- Det var mye tøffere i år enn tidligere. Det var en tøffere trasé også, slår Vårdal fast.

- Anita var til veldig god hjelp. Jeg var på tur til å gi meg etter 180 kilometer, fordi jeg ikke fikk i meg næring. Men jeg fikk hjelp, og kviknet til etter en av hviletidene, legger han til.

Vårdal har ikke tenkt å gi seg. Dette var den sjette gangen hans i Offroad Finnmark, og den andre i 700-kilometersklassen. Det blir nok mer 700-kilometer fremover.

- Det gir mersmak, sier han.

Beste team i 700-kilometeren dette året var danske CKL Denmark/MTB Racing Stars. De klarte sykkelturen på imponerende 2 dager, 20 timer og 40 minutter.

Vant juniorklassen

Flere fra Sør-Varanger stilte i forskjellige klasser i Offroad Finnmark. Fra før av har vi skrevet om Sør-Varanger-syklist Sindre Rognmo Johansen, som var på det første junior-vinnerlaget i den nye 150-kilometersklassen. Han tok den seieren sammen med Sander Rosanoff fra Vadsø.

I 300-kilometersklassen for herrer var det også noen fra Sør-Varanger som hevdet seg: Svein Sundquist og Kjell Malin i laget KCK tok 19. plass i 300-kilometeren, med tiden 1 dag, 4 timer og 13 minutter.

På 33. plass finner vi Team Polmak, som består av Gøran Stenseth fra Bjørnevatn og John Njarga fra Vadsø. De syklet på 1 dag, 11 timer og 14 minutter.

Beste tid i 300-kilometeren var 19 timer og 25 minutter, en tid som ble tatt av Team Subaru fra Burfjord IL.

Kom halvveis - gir seg ikke

Totalt 30 team ble nødt til å avbryte 300-kilometeren i Offroad Finnmark. Av Sør-Varanger-teamene var Team Work blant de brytende lagene. Det teamet besto av Tor Morten Noste, Finn Helge Lunde og Tom Ove Gjerstad, en trio som var med for første gang.

- En av oss ble plaget med begge knærne, så vi måtte bryte etter 152 kilometer. Det var ekstremt vått og gjørmete, og enormt mye stein, forteller Gjerstad.

De tre gir seg ikke, og kommer tilbake til Offroad Finnmark neste år.

- Dette var en veldig bra opplevelse, og god læring. Dette er en opplevelse man ikke skjønner før man har deltatt selv. Til neste år skal vi trene mer på myrforhold, og jobbe mer med kostholdet under syklingen. Man må spise hele tiden, sier Gjerstad.

Også Team HTFU måtte bryte. Det besto av Jesper Törjås, Ørjan Haugnes Bendiksen og Jo Lundbø. De har ennå ikke bestemt seg for om de skal prøve igjen neste år, ifølge Törjås.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no