20. okt
ARTIG: Amalie Kildemo hyler av glede når hun freser ned Sandnesbakken på sit-ski, ledsaget av Snorre Loraas.
 
Artig for alle i bakken
Med det rette utstyret kan alle ha det artig i alpinbakken. Det fikk Amalie Kildemo oppleve.

Publisert: 12.mar.2013 15:53
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Det finnes utstyr for alle funksjonshemmede, men ikke alle vet hva som går an, og det kommer stadig noe nytt. NAV Hjelpemiddelsentral, Finnmark idrettskrets og Finnmark skikrets inviterte leverandører av spesialutstyr for funksjonshemmede, samt brukere og støttepersoner til aktivitetsdag i Sandnesbakken for å vise og demonstrere.

Lyst å prøve

- Jeg har bare prøvd noen få ganger, så jeg gleder meg veldig, sier Vegard Tautra fra Tana. Han er i Sandnesbakken med egen kjelke og korte spesialkrykker med ski og brems på. Han har også med seg Jon Petter Dahlen som skal teste kjelken hans. Sammen skal de opp skitrekket og ned bakken, og deretter blir det evaluering av utstyret.

- Jeg fikk opplæring på Banak, og så har jeg kjørt en gang i Saarisälkä. Jeg har littegrann erfaring, men det er det hele. Jeg kunne også tenkt meg å prøve skipigging, for det har jeg aldri prøvd før, sier Tautra.

De hekter kjelken på skitrekket og kjelken spretter avgårde de første meterne opp mot toppen.

Vel nede igjen synes Vegard det gikk litt sakte i nysnøen, men er klar for flere runder.

Smart utstyr

- Han må ha en større kjelke, han er så lang at han sitter ikke ordentlig, og får problemer med å styre ordentlig, sier Dahlen, som har kjørt bak og holdt kjelken.

Den heter sit-ski og fungerer som å sykle, når man får fart, får man balanse. Den kan man kjøre alene eller med en som henger bak og hjelper til å styre.

Amalie Kildemo får kjøre en annen type kjelke. Hun har kjørt mange ganger i bakken med familien, men skal få nytt utstyr. Snorre Loraas demonstrerer mange nye og smarte funksjoner før de også setter avgårde opp trekket.

- Ledsageren løser ut løkka som er hektet til skitrekket når som helst. Dermed trenger man ikke dra helt opp. Og det er carvingski under kjelken som gjør den veldig lett å styre, forteller han.

- Sit-ski er utrolig artig når man begynner å få taket på det, legger han til.

Inspirere

- Vi reiser rundt hvert år til steder i Finnmark der de har alpinbakker, viser fram hva slags utstyr som finnes, gir råd og hjelper til med å finne nytt utstyr til de som trenger å bytte, forteller Torill Grønnerød fra NAV Hjelpemiddelsentral i Lakselv.

Hun sier at målet er at alle funksjonshemmede skal kunne delta i de samme aktivitetene som funksjonsfriske. Hun har lyst at skoler og idrettslag også skal ha utstyr slik at funksjonshemmede kan integreres så godt som mulig i miljøene som allerede finnes.

- Vi skal ha et miniseminar på slutten av dagen og da håper vi deltakere fra de lokale idrettslagene kan bli inspirert til å prøve å få flere funksjonshemmede med, sier hun.

Et skritt fram

- Som regel står det ikke på idrettslagene, de sier som oftest ja og velkommen, sier Robert Olsvik fra Norges Idrettsforbund. Han sier at terskelen for foreldre til å banke på ofte er høy, og at det som kan være lurt, kan være å kontakte idrettskretsen, for de har god oversikt over hva som allerede finnes av aktiviteter for funksjonshemmede.

- Idrettslagene skal legge til rette for aktiviteten, men transport og ledsagere og slike ting, det må folk ordne selv. Men mange steder har idrettslag, foreldre og kommunen et godt samarbeid om aktiviteter. Hvis det er tre-fire stykker som kan delta på den samme aktiviteten, kan man samkjøre og få til fine ting, sier han.

- Vi gjør det vi kan for å få til aktiviteter for funksjonshemmede, det er bare å ta kontakt. Og i dag på seminaret, tar vi kanskje et lite skritt framover for å øke kunnskap og forståelse her i kommunen, sier Tord Skardal fra Finnmark Skikrets.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no