22. okt
VENNER: Scott Vidar Thomassen og Eivind Greiner Langholz fra Jarfjord er treningskamerater og koser seg på FM i Bjørnevatn.
 
Artig med kampsport
Litt skummelt, men mest moro. Spesielt når man får vise hva man kan mens Gangnam Style dundrer i hallen. De yngste fikk utfolde seg under FM i Taekwon-do i Bjørnevatn.

Publisert: 03.mar.2013 23:35
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

– Det var litt skummelt, for jeg skjønte ikke alt, sier Bjørn Sverre «BS» Henriksen fra Vadsø. Han har nettopp gjort øvelsen mønster, med dresskledte dommere og publikum i salen, og det er han ikke vant til.
– Men det var artig, legger han til.

Strengt

– Barneaktiviteter er viktig, mener Kent-Tore Sagen i Kirkenes Taekwon-do klubb.
– Det å få være med her og se hvordan alt foregår er nyttig læring. Samtidig som vi gjør det til mye lek og moro, og ikke så veldig formelt, og det er med på å øke rekrutteringen, sier han.
For utenforstående kan kampsporten virke i overkant streng og med mye seremoni, dommere i dress som synkront skyter flaggene i været, det er mye bukking og hilsing. Men det henger sammen med strenge grunnleggende læresetninger i en eldgammel idrett, og ungene må lære det også, disiplin og respekt er elementært.

Kamerater

– Jeg har en kamerat som begynte her før meg, og han fortalte mye om det, og så tok han meg med og viste meg, og da fikk jeg også lyst å begynne, forteller Eivind Greiner Langholz. Han er 10 år og har ambisjoner om å klare det svarte beltet når han blir 14. Han trener en halv time hver dag hjemme, og en dag i uka med klubben.
– Man lærer veldig mye kontroll og konsentrasjon. Det synes jeg er veldig bra. Jeg gleder meg til jeg tar det svarte beltet, jeg tror jeg skal klare det på fire år, sier han bestemt.
– Jeg kan ikke mønster ennå, men det kommer etterhvert, sier Eivind og legger til at det er ny gradering allerede i april og da får han en eller to nye gule striper på beltet.

Svart belte

En som har atskillig flere graderinger bak seg er Marte Brasøy Sætrum fra Vardø. Hun varmet opp til FM med å gå opp til 2. dan-3 dagen før. Når man tar svart belte, er det første dan. Så er det to graderinger til man kan ta. Marte Brasøy Sætrum har en igjen, den øverste graden.
– Og den planlegger jeg å ta til jul. Det er god motivasjon i å prøve å ta gradene så fort som det er mulig, forteller hun.
Vardøjenta er instruktør i hjembyen og forteller om en klubb som har gått litt opp og ned.
– Klubben ble startet i 2001, men mange flyttet bort samtidig, og så ble hallen revet. Høsten 2011 startet vi på nytt igjen, og nå er vi en fin gjeng, 20 aktive unger og noen voksne som trener. Det er veldig bra for en klubb å ha instruktører høyt graderte instruktører, det inspirerer alle, men det viktigste er å ha det artig. Jeg bruker å spørre ungene hva som er viktigst i taekwon-do. Svaret er å være snill og grei, ler hun.

Vekst

– Da jeg kom hit fra Vardø, var ikke aktiviteten så høy, forteller Kent-Tore Sagen. Men nå går det en kampsportbølge over hele landet.
– Taekwon-do er i kraftig vekst for tiden, også her i Sør-Varanger. Og Finnmark har en lang historie med kampsport, selv begynte jeg i 1987. Når man har gode deltakere på høyt internasjonalt nivå, så er det selvsagt med på å dra opp interessen. Men det er også at det jobbes godt nedover, og i Kirkenes har vi bygget opp et godt miljø med flere gode instruktører og mange unger som er med. Flere og flere reiser på turneringene, og det lover bra for idretten framover, sier Sagen.

Faktaboks

Resultatliste Finnmarkmesterskap i ITF Taekwon-do

Mønster damer junior
1.Ine Desiree Lund – Kirkenes
2.Karina Skagen Enoksen – Kirkenes
3.Ronja Persen – Kjøllefjord

Mønster herrer junior rødt og blått belte
1.Elias Weie – Kjøllefjord
2.Inge Løvøy Hegge – Lakselv
3.Iver Kjellmo Johansen – Kirkenes

Mønster Herrer junior gult og grønt belte
1.Alexander Sundstrøm – Kirkenes
2.Brian Larsen – Kirkenes
3.Håvar Pedersen – Kirkenes

Mønster herrer senior gup og dan
1.Martin Knutsen – Kirkenes
2.Jim Emanuelsen – Kirkenes
3.Jørn Johansen – Kirkenes

Mønster senior damer
1.Marte Brasøy Sætrum – Vardø
2.Kaja Turner – Kirkenes
3.Mayliss Hallonen – Kirkenes

Sparring senior damer
1.Kaja Turner – Kirkenes
2.Marte Brasøy Sætrum – Vardø
3.Mayliss Hallonen – Kirkenes

Sparring herrer junior
1.Iver Kjellmo Johansen – Kirkenes
2.Edvin Hansen – Lakselv
3.Inge Hegge – Lakselv

Sparring damer junior
1.Karina Skagen Enoksen – Kirkenes
2.Kaja Povenius – Alta
3.Synne Steinmo – Kirkenes

Sparring herrer senior
1.Tor Gunnar Tro Johansen – Kirkenes
2.Jim Emanuelsen – Kirkenes
3.Jørn Johansen – Kirkenes
Rasmus Johansen - Lakselv

Beste dame seniorMarte Brasøy Sætrum – Vardø

Beste herre seniorJim Emanuelsen – Kirkenes

Beste herre juniorIver Kjellmo Johansen – Kirkenes

Beste dame juniorKarina Skagen Enoksen – Kirkenes

Beste KlubbKirkenes Taekwon-do klubb

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no