20. okt
MOTIVERT: En opplagt Harald Tunheim ledet andre spann inn til Neiden mandag morgen. Nå gleder han seg til fortsettelsen.
 
Badstubrann ødela dress - ikke kjøreglede
Harald Tunheim fikk ødelagt kjøredressen sin i brann. Men kjøregleden har han fortsatt.

Publisert: 10.mar.2014 15:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Tunheim kjører Finnmarksløpet for 19. gangen. Fem ganger har han vunnet. Han er en av favorittene til å ta hjem seieren denne gang.
– Det har fungert bra så langt. Men vi får se, sier Alta-kjøreren lurt.

Badstubrann

Tunheim kom inn til Neiden sju minutter over halv åtte mandag morgen, en drøy time bak Birgitte Næss Wærner som var først. Tunheim la sin goretexdress til tørk inne i en badstu på Neiden Fjellstue. Noen sko som sto på en ovn tok ved ni-tiden mandag morgen fyr, og dermed startet en dramatisk slukning inne i badstua.
De to franske handlerne Joquet Marc og Geraldrine Bernardin fikk hentet ut en god del av de klærne som var inne i badstua.
– Jeg følte det var riktig å forsøke å få utstyret hentet ut, sier Marc, som sammen med Bernardin og tre andre fikk behandling for røykskader. Om dette får noen følger for jobben de to skal gjøre for Sébastien Vergnaud, som kom inn til Neiden en drøy halv time etter at brannen var slukket mandag, var usikkert i skrivende stund. Sannsynligvis fortsetter det franske spannet videre mot Kirkenes og tilbake.
Brannen i badstua ble raskt slukket og det var bra, ifølge Brannvesenets innsatsleder Morten Meslo.
– Spredningsfaren var stor, sier han.
Ifølge Jan Kåre Sivertsen ved Fjellstua brukte de det de hadde av brannslukningsapparat, noe som blant annet gikk ut over goretexdressen til Tunheim.
– Vi fikk beskjed om at brannen hadde oppstått på tørkerommet der klærne til Harald henger. Vi får vurdere den. Den er tilgriset, men det kan være den er like fin, sier handler Eirik Fløtlien til NRK.

Vanskelige forhold

En meget opplagt Tunheim ønsket helst å snakke om det sportslige da vi traff ham mandag morgen. Han karakteriserer årets Finnmarksløp som tøft, men værmessig har han vært ute for tøffere forhold før.
– Det var styrtregn da vi startet. Når det gjelder ekstremværet, så blåste det jo litt, men det har vært greit nok. Det harde føret gjør at hundene går fortere. Vi har hatt en del motvind på turen så langt, og det har ført til at hundene har gitt mye ekstra, sier Tunheim som sier han er godt i rute for fortsettelsen til Kirkenes og returen til Alta. Han sier at han tidlig bestemte seg for å ta ut sin obligatoriske 16-timers hvil i Neiden.
– Det vil nok de andre gjøre også, sier Tunheim og ser utover spannene som har kommet inn og der hundene har fått et varmt teppe, mat og drikke. Veterinærene gikk fra spann til spann og sjekket formen til de firbeinte, mens kjørerne hadde funnet roen i hytter, campingvogner og bobiler på stedet.
Dag Torulf Olsen kom inn med sine hunder klokken 10,43. Han hadde ingenting å klage på når det gjaldt vær- og føreforhold.
– Det er perfekte forhold, men det er klart at alle plussgradene er en utfordring. Tross alt er det polarhunder vi kjører med, sier Olsen.

Seksten spann

Mandag formiddag og tidlig ettermiddag var det totalt 16 spann som hadde kommet inn til sjekkpunkt Neiden. Birgitte Næss Wærner, kona til fjorårsvenner Thomas, kom inn til Neiden 6,28. Så kom de på rekke og rad; Harald Tunheim 7,37, Ronny Frydenlund 8,06, Kjell Brennodden 8,12, Nina Skramstad 8,29, Petter Karlsson 9,36, Tom Frode Johansen 10,01, Dag Torulf Olsen 10,43, Sébastien Vergnaud 10,56, Jo Jøldal 11,15 , Alf-Einar Hernes 12,37, Leif Herleiksplass 13,21, Ben Voigt 13,27, Espen Sønvisen Bech 14,01, Miquel-Angel Martinez 14,01 og Juha Hokka 14,07.
Ifølge de vi snakket med i området der hundene la seg ned for å puste ut, så ville alle disse nå ta ut sin pliktige 16 timers hvile i Neiden. Men ikke riktig alle skulle ta ut langhvilen her. Sigrid Ekran tar den ut i Tana og dro derfra klokken 13,10 mandag formiddag. Med drøyt sju timer til Neiden og nye fem-seks timer til Kirkenes, så betyr dette at hun kan være i Kirkenes mellom ett og to natt til tirsdag, mens de som tar ut langhvilen i Neiden kan være på beina tidligst halv elleve mandag kveld.
Finnmarksløpet er taktikk og løperne holder kortene temmelig godt skjult, så her kan det være en del luring ute og går for å skaffe seg et best mulig utgangspunkt foran returen.

Fjorårsvinner Thomas Wærner brukte fem dager, 19 timer og 55 minutter i fjor. Årets vinner vil nok måtte regne med å bruke noe mer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no