19. okt
KJENDIS: ... Eller ikke helt. Ustinia Shchetneva og Filip Johannes Punsvik kom seg forbi sperringene for å rett og slett spørre hva Jo Are Brennodden het. Jo Are, kunne han blidt fortelle, men så måtte han nok avslutte samtalen for å la hundene få hvile. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Brennodden først inn - men langt fra først ut
Førstemann inn til Kirkenes i Finnmarksløpet måtte pent tilbringe 16 timer i byen. I mellomtiden løp hundespann etter hundespann ut - og første spann ut var bare såvidt innom.

Publisert: 15.mar.2017 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Klokken 15:40 tirsdag kom den aller første hundekjøreren i årets Finnmarksløp inn til Kirkenes. Jo Are Brennodden var først ut fra Vaggetem-sjekkpunktet i Pasvik, og også først inn til Kirkenes. Der hadde han et godt forsprang til alle bak - i alle fall distansemessig.

Brennodden og hundene hadde fått seg fem timer hvile i Pasvik, og ifølge GPS-registreringene har han holdt seg i tet hele veien derfra. Brennodden kom inn en hel time tidligere enn det som var ventet da han dro ut fra Pasvik.

Det er litt prestisje i å komme først til Kirkenes, selv om det langt fra betyr at man har vunnet løpet. Brennodden fikk med seg en Sør-Varanger-genser for å ha kommet først - og selvfølgelig heder og ære.

Men Brennodden var langt fra den første som gikk ut fra Kirkenes. Han hadde nemlig ikke tatt en obligatorisk 16-timershvile som skal unnagjøres rundt midten av Finnmarksløpet. De fleste som lå bak hadde tatt den hvilen i Tana eller Neiden - så Brennodden måtte pent se på mens fører etter fører så seg fornøyd med noen få timer i Kirkenes og begynte på retur-etappen mot Alta.

Favoritt først ut

Den aller første ut fra Kirkenes var Ronny Frydenlund fra Brumunddal, fra før av utpekt som en av favorittene i år. Han kom inn til Kirkenes klokken 21:51 på kvelden tirsdag, og dro bare ti minutter senere.

De som kjørte etter ham hadde imidlertid fått noen flere timer på øret, og hadde mer uthvilte hunder. Nummer to ut fra Kirkenes var Thomas Wærner fra Synnfjell. Han hadde vært nummer seks inn til Kirkenes, og hans hunder hadde fått fire gode timer med hviletid. Dermed ble Wærner også først inn til Neiden på tilbaketuren, og dit kom han klokka 04:54 onsdag morgen. Jo Are Brennodden kom seg først ut av Kirkenes klokken 07:58 onsdag morgen, da som nummer 27.

Fireåring på sleden

Det var imidlertid ikke tvil om at de 16 timene hvile føltes godt, for både Brennodden og hundene.

- Vi har kjørt veldig langt, og lenge. Om det er villdyr som våkner opp her i hvilen, klinker til etterpå. Hvis ikke rusler vi av gårde uansett, sa ved inngangen til Kirkenes.

Brennodden har et spesielt mål i Finnmarksløpet.

- Det er å sette et barn her på sleden. Jeg har lovet å ha med fireåringen min når jeg kjører i mål, sier han.

Titimers

Alle deltakerne i 1000-kilometersklassen blir i tillegg nødt til å ta ti timers hvile fordelt på Levajok- og Karasjok-sjekkpunktene. To av de timene må tas i Karasjok, siden hundene skal sjekkes av veterinærer.

NRK melder at storfavoritten til å vinne årets Finnmarksløp har sett seg nødt til å sakke ned. Petter Karlsson fra Sverige vant fjorårets 1000-kilometersklasse i Finnmarksløpet, og vant også Femundløpet i år. Men både han og hundene hans har fått diaré, og dermed tok han det med ro i Vaggetem.

- Man må tilpasse seg hundene, og nå må jeg få orden på både hunder og meg selv. Jeg har ingen mulighet for noen topplassering og må ta det mer rolig. Nå kjører vi bare tur, sier Karlsson til NRK.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no