22. okt
TREDJEKLASSINGER: Tredjetrinnet fra Kirkenes barneskole var på besøk i målområdet tirsdag morgen. Snart kommer drøssevis av hunder.
 
Brennodden først til Kirkenes
Fikk oppmerksomhet fra både rennledere, medier og barn.

Publisert: 14.mar.2017 10:36
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Klokken 15:40 tirsdag kom den aller første hundekjøreren i årets Finnmarksløp inn til Kirkenes. Jo Are Brennodden var først ut fra Vaggetem-sjekkpunktet i Pasvik, og også først inn til Kirkenes. Der hadde han et godt forsprang til alle bak - i alle fall distansemessig.

Brennodden og hundene fikk seg fem timer hvile i Pasvik, og ifølge GPS-registreringene har han holdt seg i tet hele veien derfra. Brennodden kom inn en hel time tidligere enn ventet da han dro ut fra Pasvik. Nå venter 16 timer hvile i Kirkenes.

- Det blir veldig godt for både meg og hundene. Vi har kjørt veldig langt, og lenge. Om det er villdyr som våkner opp her i hvilen, klinker til etterpå. Hvis ikke rusler vi av gårde uansett, sier han idet han intervjues ved inngangen til Kirkenes.

Fireåring på sleden

Brennodden har et spesielt mål i Finnmarksløpet.

- Det er å sette et barn her på sleden. Jeg har lovet å ha med fireåringen min når jeg kjører i mål, sier han.

Det er litt prestisje i å komme først til Kirkenes, selv om det langt fra betyr at man har vunnet løpet. Brennodden fikk med seg en Sør-Varanger-genser for å ha kommet først - og selvfølgelig heder og ære.

Men at han er først inn til Kirkenes, betyr ikke nødvendigvis at han blir først ut. Det er nemlig en hel del som ligger bak, som allerede har tatt den obligatoriske 16-timershvilen han nå akkurat har begynt på.

Ukjent faktor

Det er rett under 20 hundekjørere som har forlatt Vaggetem per klokka 16 tirsdag, ifølge Finnmarksløpets kart. Disse ligger an til å komme inn til Kirkenes gradvis mot midnatt. Flere vil følge, for det ligger fremdeles folk både på Vaggetem, og lenger bak i løypa.

Et kort stykke bak ligger Alf-Einar Hernes fra Eidfjord, og han har et veldig godt forsprang til resten av kjørerne på strekningen. Per klokka 16 tirsdag hadde han akkurat begynt på Langstrekka. Hernes vil også sannsynligvis ta 16-timershvilen sin i Kirkenes.

Men så har vi en ukjent faktor. Ifølge Finnmarksløpets presseside lå Niklas Rogne fra Røros hakk i hæl på de to ovennevnte ut fra Vaggetem. Rognes GPS fungerer ikke, og dermed vet vi ikke hvor han er på strekningen.

Rogne tok imidlertid med seg halm i sleden, så det er mulig at han har tatt seg en hvil på veien.

16-timershvile

Selv om Brennodden kom inn til Kirkenes først, betyr ikke det at han leder løpet. For det er flere bak ham som allerede har tatt ut 16-timershvilen sin.

Rogne og Marit Beate Kasin, som også ligger i nærheten, har allerede tatt den hvilen. Kasin var først inn til Vaggetem av de som har tatt den obligatoriske 16-timershvilen, og tok seg tre og en halv times hvile før hun fortsatte mot Kirkenes. Om de ikke forsinkes veldig på veien, kan de forlate Kirkenes før Brennodden.

Titimers

Alle deltakerne i 1000-kilometersklassen blir i tillegg nødt til å ta ti timers hvile fordelt på Levajok- og Karasjok-sjekkpunktene.

Her kan du følge med på kjørerne. Merk at de markørene som ikke er grønne ikke nødvendigvis er oppdatert.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no