18. okt
SPURT: Langløpskongen John Kristian Dahl spurtslår sine konkurrenter i fjorårets Vasaloppet. (Begge foto: Svein Halvor Moe).
 
Dahl kan bli historisk
SÄLEN: John Kristian Dahl havnet på en eksklusiv liste da han vant Vasaloppet for aller første gang. Den lista han havnet på etter fjorårets seier var mer celeber. På søndag kan Langøra-gutten bli historisk. Av Svein Halvor Moe

Publisert: 04.mar.2017 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

John Kristian kan nemlig bli den første nordmannen som vinner Vasaloppet tre ganger dersom han krysser målstreken først på søndag. Dahl innrømmer at det i så fall vil være spesielt selv om han bruker minimalt med energi på det i forkant av løpet. Det handler for han om å forberede seg best mulig til de 90-kilometerne mellom Sälen og Mora. John Kristian uttalte før sesongstart at Vasaloppet var vinterens store mål. Han innrømmer at det vil smake godt med en topplassering i Sverige i en sesong hvor prestasjonspila har sving en del.

- Formen føles bra og bedre enn den har gjort tidligere i vinter. Det gjør at jeg går for seier selv om det er velig mye som skal klaffe for at jeg kommer først til Mora. Det handler ikke bare om ski og dagsform. Jeg må også ha de berømte marginene på min side, sier John Kristian til Sør-Varanger Avis. Den tidligere KOS-løperen hadde ikke det da det ble fjerdeplass det året han ble utsatt for et uhell på startflata. Dahl ble stoppet av starttauet og ble liggende igjen på startflata da de andre var i gang. Han ble heldigvis ikke skadet.

Formidabel oppgave

Det ble imidlertid en formidabel oppgave å passere de mange hundre løperne som hadde passert han. Team United Bakers-utøveren viste karakter da han passerte de aller fleste og meldte seg på i kampen om en pallplassering. Det var nok en minst like stor prestasjon å komme så høyt opp på resultatlista det året som de to gangene han har vunnet. Den dobbelte Vasaloppet-vinneren er tydelig på hva som må til for at det skal bli en ny triumf i de svenske skogene.

- Jeg er avhengig av gode ski og et drikkeopplegg som fungerer dersom jeg skal være med helt inn. Dersom det klaffer på de områdene bør det være mulig å kjempe om seieren eller pallplasseringer. Det er positivt at det er meldt kaldt vær. I praksis betyr det at det vil bli lettere å gå ifra for de som eventuelt ligger i front ettersom det mest sannsynlig vil bli god glid dersom værprognosene slår til. I så fall vil det nok bli flere fartsøkninger og rykk underveis. Det er større muligheter for at det kommer en stor gruppe samlet når det er dårlig glid.

Mye må klaffe

- Det handler som sagt om at jeg må ha en bra kropp, gode ski og i tillegg må lykkes med langingen av drikke og næring. Viktig å unngå uhell blir det også. Samarbeidet i Team United Bakers må også fungere. Det kan bli avgjørende at flest mulig er med lengst mulig, sier John Kristian som gleder seg til å konkurrere i Dalarna sammen med nesten 16 000 andre løpere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no