10. des
ET STYKKE BAK: Kirkenesløperne er et stykke bak de beste i NNM. I 16-årsklassen vant Markus Johnsgård fra Senja. Der stilte ingen av sør-varangerlagene noen løpere.
 
De eldste var best
Når June Rognmo, Nils A. Eliassen og Krister Sørgård redder dagen for Sør-Varangers skiære på hjemmebane, forstår alle at kommunen er i en bølgedal på skifronten.

Publisert: 11.mar.2013 14:57
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Rognmo tok sølv på senior 15 kilometer, Sørgård var suveren i veteranklassen, der evigunge Eliassen gikk tre mil på drøyt timen og cruiset inn til en fjerdeplass. Men plasseringene er et skremmeskudd for en skisport, som går på klisterføre for tiden.

Motgang

Under fristilrennene lørdag var det ikke mye å glede seg over for de som håpet på hjemmeløperne. Ine Løvlien har tidligere i sesongen slitt mye med sykdom. Lørdag endte hun på sjette og nest siste plass. Krister Aaen Pedersen slet med slitne og stive bein og sto over.
– Det var ikke mulig å gå i dag. Jeg ble fryktelig stiv i beina, sa sandnesløperen. Lagkamerat Jørgen Sæternes Ulvang er en annen løper som har slitt og som siste uke fikk vite hvorfor. Han har fått fastslått at han har kyssesyken og kan ikke trene på en stund. Eirik Renna Eilertsens sjuendeplass i en tøff 17-årsklasse var faktisk det eneste skilederne fra Sør-Varanger kunne glede seg over blant de yngste løperne.

Rekruttering

Arne Ulvang var en av de som ristet litt på hodet etterhvert som sør-varangerløperne besatte resultatlisten i behørlig avstand fra topp tre.
– Her har vi et av de beste og mest kompakte langrennsstadionene i landet. Men vi må fylle stadionet vårt med gode løpere og prestasjoner, sier Ulvang.
En annen sentral skikkelse innen langrennssporten i Sør-Varanger, som ikke ønsker å stå fram med navn, er sjokkert.
– Jeg visste faktisk ikke at det sto så dårlig til. Det sier alt når June Rognmo og Nils A. Eliassen redder skiæren for Sør-Varanger. Vi er inne i en skikkelig bølgedal og Team Sør-Varanger har vært en katastrofe for rekrutteringen, sier vedkommende.
Og situasjonen er ikke stort bedre for de øvrige lagene i Øst-Finnmark. Forsøk fra Tana hadde en og annen løper som luktet på medaljene, Polarstjernen var nesten borte og bak Audun Erikstad i Vadsø er det tynt.
Stikkordet er rekruttering.

Skuffet i KOS

– Vi har gjennomført et fantastisk arrangement. Når det gjelder det sportslige, var nok resultatene for KOS sine løpere noe svakere enn vi hadde håpet på. Men er vi realistiske har vi sett at løperne våre har slitt i vinter. Det var også litt stang ut. Blant annet falt Brage Kleven på fellesstarten, da han lå på fjerdeplass. Det var også god innsats på stafettene, selv om det ikke holdt til topplasseringer, sier Marianne Myhre i KOS.
Team Sør-Varanger ble opprettet for at de eldste løperne skulle få et treningsfellesskap. Det har ikke vært noen spesiell suksess, heller ikke i NNM på hjemmebane.
– Vi er ingen på pallen for å første gang i NNMs historie og det er vi selvfølgelig skuffet over. Men flere av løperne våre er nærmere enn de har vært. Vi har slitt med sykdom og litt av og på i treningsarbeidet, sier Lisbeth Kleven i Team Sør-Varanger.
– Hva skal skiidretten i Sør-Varanger gjøre for å komme opp igjen og til for eksempel Alta som gjør et utrolig godt mesterskap?
– Alta har ligget nede, men har tatt tak og har mange gode løpere nå. Vi har store hull i rekrutteringen i flere årsklasser. Vi må bare satse på å få flere unger med, satse på skikaruseller og skilek. Skaper vi bredden så får vi toppene også, som i Alta, sier Kleven.

SIL fornøyde

– Vi er godt fornøyd med June Rognmo og to gull til Dag Sibbern Ryeng i åpen klasse. Det er klart at vi sliter nå, men dette går i bølgedaler. Vest-Finnmark slet for noen år siden, men er kommet for alvor nå. Vi har skiskoler og skikaruseller. Nå gjelder det å få dem glad i idretten vår. Så på litt sikt skal vi fylle de fine anleggene våre i Kirkenes og Sandnes med løpere, sier Eirik Pedersen i Sandnes IL.
– Har ski også tapt i forhold til at fotballen er blitt en helårsidrett?
– Ja, vi sloss om de samme ungene og det ideelle hadde vært om de hadde vekslet mellom treningene, så får de en dag i framtiden velge hva de skal drive med.
Alta IF, Innstrandens, Tromsø og Kvaløysletta, var fire av de mestvinnende klubbene. Alta er virkelig en klubb som har tatt tak, etter at Vest-Finnmark slet for noen år siden. Trener Jan Kåre Vik sier det er mange årsaker til at de gjør det så bra på rekrutteringssiden.
– Vi har god bredde i troppen vår og gode løpere som motiverer de små. Det gjelder å legge forholdene for de minste og få dem til å bli glade i langrennssporten. Jeg er sikker på at de flinke skilederne i Øst-Finnmark får dette til, sier Vik som skrøt over skianlegget på Sandnes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no