22. okt
ISTANBUL: Den tyske ekspedisjonen som er klar for å el-sykle langs det tidligere jernteppet, fra Grense Jakobselv til istanbul.
 
El-sykler fra Grensen til Istanbul
Torsdag gikk startskuddet for en noe spesiell ekspedisjon; en gruppe tyskere skal sykle langs det tidligere jernteppet, fra Grense Jakobselv til Istanbul. På el-sykkel.

Publisert: 27.jun.2014 14:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Den tyske ekspedisjonen skal markere at det i år er 25 år siden jernteppet falt. Blant annet med støtte fra EU-parlamentet og Volkswagen og byen Wolfsburg, skal ekspedisjonen flytte seg de over 9000 kilometrene gjennom 18 land ved hjelp av to el-sykler. Totalt skal ekspedisjonen ta 36 dager.

El-mobilitet

Volkswagen satser hardt på el-mobiolitet.
– Å markere jernteppets fall, som viste en grunnleggende forandring for Europa, så må det også tenkes annerledes med miljøet nå. Blant annet med større bruk av el-biler, sier Matthias Huthmacher, tysk journalist bosatt i Norge og med på el-ekspedisjonen.
Christian Roth og Joachim Franz, begge fra Wolfsburg, skal sykle de to el-syklene, mens det totalt er elleve personer med i gruppa som følger syklistene.
– Her er det kjøkkenteam, sykkelreparatører og et filmteam, som skal dokumentere syklingen, sier Huthmacher.
Ekspedisjonen skal innom 18 land i det som utgjorde det tidligere jernteppet. Fra Grense Jakobselv i nord til Istanbul i sør.
– Vi vil ikke kjøre innom Russland. Da vi planla turen skjedde annekteringen av Krim-halvøya, noe som gjorde det litt mer usikkert å få visum. Vi valgte da å droppe Russland og kjøre rundt istedet, der vi normalt ville kjørt inn i Russland, sier Huthmacher.

25 kilometer i timen

Det er mulig å kjøre el-syklene i maksimum 25 kilometer i timen.
– Men det er fullt mulig å sykle dem raskere ved bruk av pedalene, sier Franz, som driver en egen el-sykkelbutikk hjemme i Wolfsburg.
Han ser fram til å komme i gang.
– Ja, nå har det vært nok planlegging. Vi har rundt 4000 til 5000 kilometer trening i beina. Nå skal vi sykle noe over 9000 kilometer på 36 dager. Det skulle bli dagsetapper på rundt 350 kilometer. Vi blir å sykle hver eneste dag. Ikke en eneste fridag blir det før vi ankommer Tyrkias hovedstad, Istanbul. Det blir tøft, men vi ser veldig fram til å komme i gang, sier Franz.
Torsdag formiddag gikk turen til Grense Jakobselv med bil, før Franz og Roth satte seg på el-syklene og tråkket av gårde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no