22. okt
NULL NAPP: Det ble skitt fiske for Joakim Elvenes i Karpelva tirsdag.
 
Et kurs i tålmodighet
– Sving hånda fra høyre til venstre. 1001-1002-1003. Ungdommene som møtte opp ved Karpelva lærte grunnbevegelsene i fluefiske.

Publisert: 10.jul.2014 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Sør-Varanger jeger- og fiskerforening (SVJFF) har overtatt forvalteransvaret i Karpelva. Tirsdag inviterte ungdomsutvalget i foreningen til praktisk fiske i elva. Forholdene var tilnærmet fantastiske, fisket satt imidlertid litt lenger inne.

Sportsfiskets år

Ifølge Terje Aslaksen i SVJFF satser foreningen en god del på rekruttering nå.
– Dette gjøres i forbindelse med at det nå er Sportsfiskernes år. Et slikt arrangement, der barn og unge får tilbud om å lære seg fiske og der vi har bål og tilbyr pølse, er midt i blinken. Det gjelder å bygge miljø langs elva og da begynner man gjerne blant de yngste, sier Aslaksen.
En av de som gikk den knappe kilometeren fra veien langs Karpelva og til Bade- og Landekulpen, var tolv år gamle Audun Jespersen.
– Jeg vil gjerne lære å kaste med flue og synes det er vanskelig å ta de fine buene som proffene gjør, sier Audun.
Han fikk skryt av Gunnar Karlsen.
– Det gjelder å telle inni deg mens du vrir stanga til høyre og venstre. 1001 - vri - 1002 - vri - 1003, sier Karlsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Napp

Selv om laksen var oppe og vaket, så ble det ikke mange nappene på de som fisket.
Sander Emanuelsen (17) fikk napp. Men etter å ha jobbet med å få fisken i håven noen minutter, så var det klart at han hadde fått «feil fisk» på land.
– Det var en sjørøye, sa Sander og slapp den forskriftsmessig ut i elva igjen.
– Den er verneverdig og dersom vi får slik røye i Munkelva, Karpelva eller Klokkerelva så har vi pålegg fra Fylkesmannen om å slippe dem ut igjen, sier Aslaksen.
Sander er fra Pasvik og er ingen erfaren laksefisker.
– Jeg går stort sett etter ørret og har kastet et drøyt år med flue, sier han.
Johannes Skulstad i ungdomsutvalget jobber mye med aktiviteter rettet mot barn og unge.
– Vi pleier å ha mellom fem og ti deltakere på våre ulike arrangement. Dette er vi bra fornøyd med. Fiske er en ypperlig arena å drive rekruttering på. Her får vi muligheten til å legge til rette for alle. Det er sosialt og en fin anledning til å rekruttere nye medlemmer til alle utvalg i foreningen, sier Skulstad.

Spesielt er opplæringen i fluefiske populært.
– Det er viktig å hente kunnskap der kunnskap finnes. Innen fluefiske er kunnskapsnivået høyt i foreningen. Det må vi utnytte, sier Skulstad og retter en stor takk til grunneierne i familiene Mikkola og Hamborg for godt samarbeid og tilrettelegging.

Lite fisk

Fiskerne, både de unge og gamle, storkoste seg med bål, pølser, fiske og en og annen fiskeskrøne. Men fisk ble det heller av. 18 år gamle Joakim Elvenes var en av de som var ute i elva og prøvde lykken flere ganger mens avisas utsendte var der, men som måtte klø seg i hodet og finne en ny flue.
– Nå skal det bli fisk, sa han og satte på en ny.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no