19. okt
VINNER: D. Costa på vei inn mot gull. Kusk Nils Kai Anti. (Alle foto: Tor Sandø).
 
Full fart på Førstevann
Det gikk unna når Samenes idrettsforbunds Norges-cup kom til Kirkenes og Førstevann lørdag. Eieren av reinen som vant, fikk imidlertid ikke med seg vinnerløpet.

Publisert: 26.mar.2017 12:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Karasjok reinkappkjørerlag var teknisk arrangør av lørdagens kjøring.

- Vi er virkelig glade for å komme til Kirkenes og kjøre. Mottakelsen har vært kjempegod og forholdene ypperlige, sa speaker John N. Eira under løpene.

Fire renn

Totalt er det fire renn som skal gjøres unna. Første konkurranse gikk i Kautokeino, det andre nå med 1000-meteren i Kirkenes. Så avsluttes det med kjøring i Karasjok og Kauokeino i april. Kjøringen er kvalifisering til den Samiske uken 6. februar i Tromsø.

Det ble kniving på klokka både i eliteklassen og i åpen klasse. Etter første runde ledet Trommis, foran D. Costa og E. Choivvat og det skilte kun 14 hundredeler mellom disse tre. I finalerunden avgjorde D. Costa det hele til sin fordel, med en fantastisk finish og vant med 15 sekunder foran E. Cuoivvat. I åpen klasse går det ikke så fort som blant elitereinene, men det ble ikke mindre spennende for det. S. Billy ledet med et enslig hundredel på GB muzet Cuoivvat, men etter en dårlig finalerunde, var det sistnevnte som vant, 30 hundredeler foran Tanka.

Tilskuere

Det ble et fantastisk vær i Kirkenes lørdag formiddag. Mange var kommet for å se reinkappkjøringen.

- Forholdene er gode og selv med litt mye motvind på langsiden, ble tidene gode, sier reinkappkjører Asllat H. Anti. Han er 22 år gammel, men har allerede ti års erfaring fra idretten.

- Du kan ikke være så tung og så lærer du mye med erfaring, det å følge reinene underveis. Og så er balanse avgjørende, sier Anti, der vi treffer han mellom første og andre runde. De andre to som kjørte og etterhvert fikk kjenne melkesyra i lårene var Mikkel Jonas Eira (21) og Nils Kai Anti (22).

- Førstevann er ypperlig for reinkappkjøring. Vi kommer gjerne tilbake, sa de samstemte.

Speaker Eira gjorde en god jobb med å informere om det som skjedde på banen. Underveis så lurte han veldig på om vi skulle se 1,14-tallet under kjøringen i Kirkenes. Men så fort gikk det ikke. Vinnerreinen D. Costas 1,18,33 i finalerunden ble den raskeste, kusket av Nils Kai Anti. Speakeren lurte på om forholdene hadde blitt tyngre i andre runde, men det var bare de først kjørende reinene som brukte litt mer tid i andre enn i første runde.

Ung reineier

Vinnerreinen i eliteklassen eies av Lemet Aslat Eira. De andre er Per Ole Vars, Anders Nils Eira, John Nilsen Eira, Klemet Amund Eira og Ellen Ingrid Eira. Men eieren av reinen i åpen klasse, GB muzet Cuoivvat, fikk ikke med seg all ståheien etter finalekjøring. Ett år gamle Johan Aslak Henrik Gaup, sov nemlig i vogna si da finalerunden gikk.

- Han fikk reinen til meg i forrige uke, sier bestefar Klemet Amund Eira.

- Det gjelder å få mange kilometer i beina. Disse må ha minst 200 kilometer, i oppover- og nedoverbakker. De må venne seg til å kjøre med seletøy. Videre må de spise godt og ikke kvinnfolk. Der er rein som kvinnfolk. Du må behandle dem med en var hånd, sier reineier Klemet Amund Eira.

Sammenlagt og før kjøringen i Karasjok (sprint på 201 meter) og Kautokeino leder E. Cuoivvat cupen sammenlagt. Ingrid Luostat er på andreplass og D. Costa på tredjeplass.

- Ingenting er avgjort før siste rein er kjørt i mål, sier Eira.

Resultater

Eliteklassen

1. D. Costa (eier Lemet Aslat Eira/kusk Nils Kai Ante Eira)2,38,20

2. E. Choivvat (Per Ole Vars/Mikkel Jonas Eira)2,39,35

3. Trommis (Anders Nils Eira/Asllat H. Anti)2,39,79

4. Amhan (Klemet Amund Eira/Asllat H. Anti)2,41,68

5. Ingrid Luostat (Ellen Ingrid Eira/Nils Kai Anti)2,48,71

6. GB Cuoivvat (Klemet Amund Eira/Asllat H. Anti)2,53,15

Åpen

1. GB muzet cuoivvat (Johan Aslak Henrik Gaup/Asllat H. Anti)2,52,33

2. Tanka (Lemet Aslat Eira/Nils Kai Ante Anti)2,52,63

3. I. Cuoivvat (Ellen Ingrid Eira/Asllat H. Anti)2,53,95

4. S. Billy (John Nilsen Eira/Asllat H. Anti)2,55,73

5. S. Jojo (John Nilsen Eira/Nils Kai Ante Anti)diskvalifisert

6. Hrubesch (Lemet Aslat Eira/Nils Kai Ante Anti)diskvalifisert

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no