19. okt
STOR KLASSE: Jenter 12-klassen talte ti jenter. Her er ni av dem. Synnøve Samuelsen var ikke med lørdag. (Foto: Hilde Michelsen).
 
Hele ti løpere i jenter 12-klassen
Rekrutteringen i langrennssporten har slitt veldig de siste sesongene og gjør det delvis fortsatt. Da er det ekstra gledelig at ti jenter stilte opp i tolvårsklassen i helgens sprint- og KOS-renn.

Publisert: 22.feb.2017 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Konkurransene var fredag og lørdag, med sprint på fredagskvelden og KOS-renn i en litt lengre utgave lørdag formiddag. Værgudene hadde virkelig smilt til skiarrangørene denne helgen. Det var rene påskeværet over skileikområdet på Skytterhusfjellet mens konkurransene varte.

Sliter

De som satser på ski i Øst-Finnmark sliter. Nå var juniorløperne på norgescuprenn sørpå, noe som gjorde at KOS manglet en løper (Sindre Rognmo Johansen) og noen av de andre klubbene manglet også noen få løpere.

Men Trond Michelsen, mangeårig skientusiast i Sør-Varanger, er ikke optimistisk på langrennssportens vegne.

- KOS har slitt i flere sesonger, men vi er ikke alene. Forsøk i Tana, Vadsø og lagene langs kysten. Alle klubbene sliter med å få skiaktiviteten oppe og gå igjen. Det er ikke veldig mange årene siden at aktiviteten var høy og årsklassene fulle. Det er en fjern drøm nå.

Denne helgen var Michelsen starter på sprintrenn fredag og KOS-rennet lørdag, der han blant annet startet sine to barnebarn, Oda og Fredrik Sagen Michelsen.

- Vi greier å få mange unger med oss, blant annet gjennom de ukentlige skikarusellene. Problemet er å holde på dem og få dem til å bli med på konkurranser, sier Michelsen.

Jenter 12-klassen talte denne gangen ti jenter. Det er lenge siden denne klassen har vært så stor.

- Ja, det er veldig mange år siden at denne klassen var så stor på et renn i Øst-Finnmark. Dette er gledelig og lover veldig godt for rekrutteringen på jentesiden, sier Hilde Michelsen.

Ådne på seks

En av de mange skirekruttene som var med i barneskirennet i forkant av KOS-rennet lørdag, var Ådne Pettersen fra Jakobsnes. Han er seks år gammel og elsker å gå på ski. Vi treffer han samtidig med at mamma Marita legger på en solid dose med Blå swix under skiene.

- Nå skal jeg gå fort, sa Ådne før han la ut på de 600 metrene. Og det gikk unna, som det gjorde med de andre 20-talls ungene som var med i barneskirennet.

Aller yngst var to år gamle Leah Oline Millehaugen, som var med mamma Tonje Millehaugen og pappa Kenneth Stålsett rundt. Leah Oline var et eneste stort smil, der hun gikk i skileikområdet.

Anlegg

På anleggssiden ser det imidlertid brukbart ut i Sør-Varanger. Sandnes skistadion holder et høyt nasjonalt (og internasjonalt) nivå og er virkelig et stadion som kan vises fram utover arrangement som klubbmesterskap, kretsmesterskap for Finnmark og nordnorske mesterskap. Anlegget i skileikområdet på Skytterhusfjellet er av en litt annen standard. Anlegget er bra, med varmestue og en tidtakerbu, der speakeren holder god kontroll på de startende og de som kommer mot mål.

I tillegg til en rimelig bra rekruttering i de minste klassene, så har Kirkenes og omegn skiklubb nå en god samling foreldre nå som absolutt tar sin skjerv når det gjelder dugnadsarbeid for klubben. Speaker Jarle Olsen, løypelegger Stig Sagen, teknisk delegert Terje Ryeng, starter Trond Michelsen, rennleder Fred Inge Eilertsen, foreldre i målområdet, rundt om i løypa, i kafeen, foreldre som baker og heier.

- Dette er en viktig «kapital» for alle klubber, sier Michelsen, der han forbereder seg til start lørdag, utstyrt med startklokke, startliste, blyant og et årvåkent blikk.

Jarle Olsen, som gjorde en fantastisk jobb som speaker, sa det på følgende måte på KOS sin Facebook-side.

- Dere er fantastiske og positive med en utrolig ståpåvilje. Helgas sonrenn i skileken medførte mange dugnadstimer. Disse har vi sammen invistert i flotte og unike minner for våre barn. Som leder i klubben må jeg si dere gjør både meg og ikke minst hele klubben stolt. Vi har sammen gjennomført to fantastiske dager. Tusen takk, sier Olsen.

Rennleder Fred Inge Eilertsen er enig med kollegaen i KOS.

- Vi er godt fornøyd med arrangementet. Vi har en ganske ny arrangementsstab, men alt i alt ble KOS-helga vel gjennomført. Mange blide fjes og godord fra gjestene. Det ble mange fine dueller fredag og en fin ramme rundt løpet lørdag. Topp forhold og selvfølgelig deilig med litt varme i sola, sier Eilertsen.

I front

Både KOS og Sandnes deltok med løpere på jente- og guttesiden under helgens renn. Og det var flere som markerte seg. Kyrill Emil Lind-Hansen og Nikolai Smith er gjengangere i sine klasser og skuffet ikke denne gangen heller.

Stein Lind-Hansen skrøt veldig av løypene.

- Det gjorde løperne også. De fant løypene meget gode, særlig med gode tilbakemeldinger fra mange av de eldre årsklassene som fant løypene både utfordrende og krevende, sa Lind-Hansen.

Markus Larsson fra Vadsø var den første i et kretsrenn i Sør-Varanger som gikk et kretsrenn på blanke ski. Larsson staket seg rundt på sprinten og vant suverent.

KOS sin finske vennskapsklubb, Inarin Yrintus, stilte med tre løpere under helgens langrennskonkurranser.

- Veldig fine forhold, sa en ordknapp og konsentrert smører, Yrjö Portti, mens han gjorde skiene klare med lommelykt rundt panna fredag kveld.

PS! Resultatene fra KOS-helga kommer i torsdagsavisen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no