20. okt
LYKKELIG: Sandra Sotkajærvi hadde grunn til å være fornøyd etter at hun i helga fullførte sitt aller første helmaratonløp. (FOTO Svein Halvor Moe)
 
Imponerte i sin første maraton
OSLO: Sandra Sotkajærvi imponerte da hun i helga debuterte i maratonsammenheng. Kirkenes-damene tilbakela nemlig de 42,2-kilometerne på sterke 3 timer og 26 minutter i sin første start på den klassiske distansen.

Publisert: 22.sep.2014 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

- Jeg er kjempefornøyd både med prestasjonen og ikke minst tiden. Jeg så ikke for meg at det kom til å gå så fort da jeg varmet opp og gjorde meg klar. På det tidspunktet var det flere spenningsmomenter. Først og fremst om jeg hadde et bra nok treningsgrunnlag til å holde det gående så lenge. Det var også spenning knyttet til om beina og resten av kroppen ville tåle den belastningen det er å løpe på asfalt og brostein i over fire mil. Det er noe helt annet enn å jogge eller bevege seg i terrenget, sa Sandra Sotkajærvi (26) da kraftanstrengelsen var unnagjort.

Det var ei blid dame Sør Varanger Avis møtte etter innkomst.

Opplevelse

Sandra la ikke skjul på at det var en stor mestringsfølelse å krysse målstreken i landets største og mest prestisjefylte maratonløp. I år var det nærmere 4000 personer som klarte å sikre seg startlisens i Oslo Maraton før arrangementet ble stengt for påmeldinger.

- Jeg forstår godt at det er en god del som lurer på hva som får folk til å gi seg i kast med et helmaratonløp. Jeg stilte meg selv det spørsmålet da det røynet på som verst. Du får i løpet av de 42,2-kilometerne egentlig god tid til å tenke over hva du har begitt deg ut på. De fleste som har løpt maraton har nok opplevd at det kommer noen negative tanker. Det handler i så fall om å bearbeide dem. Den flotte stemningen i Oslo-gatene gjorde det lettere å holde humøret og motivasjonen oppe. Spesielt moro var det å løpe gjennom Karl Johan hvor det var tusener som hadde tatt oppstilling, sier Sandra.

26-åringen løp halvmaraton for noen år siden i Oslo. Det ble en såpass positiv opplevelse at hun siden har hatt helmaraton i tankene. Frem til nå har det på grunn av en fødsel og andre omstendigheter bare blitt med tanken. På vårparten bestemte småbarnsmora at tiden var inne for å realisere maratondrømmen. Hun meldte seg på og la inn lengre treningsturer. Siden har Sotkajærvi hatt de godt og vel fire milene i tankene.

Heldig dagsform

- Jeg kunne ikke ha vært mer heldig verken med været eller dagsformen da jeg skulle debutere på helmaraton. Jeg merket tidlig i løpet at beina og kroppen spilte på lag. Det gjorde også publikum. De mange som hadde tatt oppstilling var flinke til å heie. Dermed ble det enklere å komme gjennom. Målet mitt før start var å komme inn under fire timer. Det var både bonus og overraskende at jeg skulle få se tretimerstallet. Det hadde jeg som sagt ikke forventet.

Hun forsto at det kunne bli en god tid og bra plassering da halve distansen var unnagjort. Det til tross for at hun hadde den tyngste delen igjen.

Sandra Sotkajærvi er på sett og vis enige med de som hevder at et helmaratonløp først starter etter tre mil. Det er etter så lang løping da det først begynner å røyne på. I den fasen av løpet var både knær og andre kroppsdeler temmelig mørbanket. Det var allikevel ikke snakk om å kaste inn håndkleet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no