19. okt
HJELM: Vegard Tautra og Jon Petter Dahlen på full fart ned alpinbakken på Sandnes. Begge med hjelm, selvfølgelig. (Arkivfoto: Yngve Grønvik).
 
Innfører hjelmpåbud i bakken
Fra tirsdag 2. mars innfører Sandnes alpinsenter hjelmpåbud. - Vi har fokus på sikkerhet, sier senterets styre.

Publisert: 18.feb.2015 11:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Det verste vi som driver alpinbakken opplever er når folk skader seg. Dessverre skjer det fra tid til annen, men heldigvis går dette stort sett bra. Vi gjør alt vi kan for å gjøre bakken så trygg som mulig og merke eventuelle farer. Dersom du ser farefull ferd i bakken eller oppdager noe som burde vært sikret, må man varsle heisvakta umiddelbart, sier styreleder Jonas Sjøkvist Karlsbakk til Sandnes ILs hjemmeside.

Mange bruker

Det er allerede mange som bruker hjelm i alpinbakken på Sandnes, men Sjøkvist Karlsbakk mener det kunne vært langt flere.

- For å gjøre det til et enkelt valg for alle så innfører vi hjelmpåbud fra 2. mars. Bruk av hjelm har blitt en selvfølge blant etablerte snøbrett- og skikjørere de siste 10-15 årene, noe som også har gjort det naturlig for de fleste som står på ski å bruke hjelm, sier Sjøkvist Karlsbakk.

Han sier at utvalget på sportsbutikkene har ført til trender, som igjen har ført til et stort utvalg hjelmer å velge fra.

- Om du ikke har hjelm, så bruk de neste dagene til å finne deg en god hjelm. Dersom du ikke har hjelm så har vi noen til utlån i bakken, men det lageret vi raskt gå tomt på dager med mange besøkende. Så det beste er å skaffe sin egen, sier Sjøkvist Karlsbakk.

Begynn nå

Styret i Sandnes alpinsenter sier at det ikke er noen grunn til å vente til å ta hjelmene i bruk til 2. mars.

- Hodet ditt trenger beskyttelsen allerede nå, sier styrelederen.

- Fordi jeg synes det er greit at folk får sjansen til å kjøpe seg en hjelm. Nå tror jeg de fleste har en hjelm, men uansett er det greit nok å gi alle en frist. Og så oppfordrer vi jo folk til å bruke hjelm hele tiden, selvfølgelig. Helst skulle vi jo informert om dette før sesongen startet.

- Det er så godt som ingen anlegg i Norge som har hjelmpåbud i dag. Hafjell, Kvitfjell og Hemsedal er tre av flere som oppfordrer om hjelmbruk, ikke krever. Det er ingenting i de norske lover som tilsier at vi må ha et slikt påbud i en alpinbakke. Dette er noe vi gjør fordi vi synes det er greit å ha et slikt påbud, blant annet fordi vi synes andelen hjelmbrukere i Sandnesbakken er for lav. Om du drar til Hemsedal så bruker godt over 90 prosent hjelm og det uten påbud.

Ikke erstaningsplikt

Hjelm er blitt en naturlig del av skiutstyret, ikke minst siden absolutt alle de gode kjørerne i skifilmer og i alpinsirkuset bruker hjelm. Men om folk skader seg i alpinbakken uten bruk av hjelm så er det ikke noe vi blir erstatningspliktig for, med mindre det er noe ved ulykken som vi kan lastes for. Men da må det dreie seg om sikring av bakken, ikke hjelmbruken, sier Sjøkvist Karlsbakk.

På Lillebanen, ishockeybanen til Kirkenes Puckers, er det også innført hjelmpåbud.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no