19. okt
INSPIRASJON: Andreas Hasselberg og flere andre unge fikk et hyggelig og inspirerende møte med John Barnes i Kirkenes.
 
Inspirerende møte med fotballegende
John Barnes i Kirkenes for å fortelle om fotball og hilse på folk? Jo, det går faktisk an, og det ble en inspirerende kveld for mange.

Publisert: 26.jun.2015 14:37
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

233 kamper for Watford, 314 kamper for Liverpool og 79 landskamper. 11 landskampmål, blant dem ett mot Brasil som mange mener er blant Englands fineste noensinne. 17 mål for Liverpool i debutsesongen og to ganger årets spiller i England i den røde trøya. Det er bare noen av merittene til fotballspilleren som besøkte Kirkenes på torsdag.

Overgang

John Barnes spilte i Liverpool fra 1987 til 1997, og fikk oppleve slutten på en lang suksessfull periode for klubben, men også begynnelsen på en periode der laget ikke klarte å følge med i den nye tiden. Da penger, økonomi, merkevarebygging og det som skjedde utenfor banen ble like viktig, og viktigere enn det som skjedde på gressmatta.
– Klubben hadde holdt på Bill Shanklys enkle fotballfilosofi på alle områder, men med innføringen av Premier League kom det mange forandringer som Liverpool ikke klarte overgangen til, fortalte Barnes til rundt 40 tilhørere i Kirkenes.

Større enn klubben

Han snakket mye om utfordringene for engelsk fotball internasjonalt, landslaget og selvsagt Liverpool, som er et par hakk bak de virkelig rike klubbene i England.

– Jeg hater virkelig navn på draktene. Det er nummeret som teller, laget som teller, ikke navnet. Ingen spillere er viktigere enn laget, men vi tar unge, uerfarne spillere som har vist talent og laget et par fine mål, og så utroper vi dem til helter og sier: Du er fantastisk. Vi belønner potensialet deres istedenfor å belønne resultatene. Noen bryr seg ikke om å prøve å bli så god som mulig, for de får så godt betalt likevel. Andre føler at de er større enn klubben og vil ha bedre betalt eller gå til en bedre klubb, og så har de agenter som også gir dem disse ideene.

– Jeg tror Steven Gerrard er den siste spilleren som blir 16 år i klubben, den tida er over, dessverre. Og en spiller som Raheem Sterling burde bli i Liverpool og slite litt for plassen sin i to-tre år, da blir han kanskje en veldig god spiller, mente Barnes.

Rasisme

Barnes fortalte også om sine egne erfaringer som svart spiller, om rasisme, managere og mye mer.

– Det er noen som mener at en viss gruppe mennesker ikke har evnen til å lede et lag like bra som en annen gruppe mennesker. Akkurat som da jeg begynte å spille, da trodde ingen at svarte spillere kunne være like gode som hvite spillere.

– Jeg kunne godt tenke meg å bli manager, men jeg tror nok at jeg hadde blitt sparket litt tidligere enn en hvit trener. Men samtidig mener mange at utenlandske managere er bedre enn engelske managere, det er også diskriminering. Og at utenlandske spillere er bedre enn engelske spillere. Man kan ikke ta det personlig, men det skjer, det er sånn det er, sa Barnes.
Han svarte også på mange spørsmål fra salen, og ti år gamle Andreas Hasselberg fikk æren av å avslutte spørsmålsrunden med spørsmål om hvem som hadde vært hans største inspirasjon da han var liten.

Inspirasjon

– Da jeg var liten var det pappaen min. Han var den største og beste, og ingen var i nærheten av å være så god og så stor inspirasjon som han. Når vi snakker om fotball, så var selvsagt Pelé og Beckenbauer store helter da jeg vokste opp. Så møtte jeg manager Graham Taylor i Watford, som kanskje er den som inspirerte meg aller mest, fortalte Barnes.

– Men ordet inspirasjon kommer jo fra latin og betyr in og spirit, og dette er viktig, det kommer innenfra. Du må selv være din egen inspirasjon, din største inspirasjonskilde kommer innenfra, det er du som bestemmer hvor god du skal bli, sa Barnes og blunket til tiåringen på første rad. Det var et svar han fikk applaus for.

Veldig fornøyd

– Jeg er veldig fornøyd, sier initiativtaker og en av byens største Liverpool-fans, Anton Romanov.
– Utrolig veltalende i tillegg til å snakke tydelig og enkelt så alle skulle forstå, veldig engasjert av det som skjer i dag, ikke bare i Liverpool, men i engelsk fotball generelt. Og med et kritisk blikk, noe som var veldig interessant, vi tenker det samme om situasjonen, sier Romanov.
Han har vært utallige ganger i England og Liverpool og sett laget sitt spille, og har møtt mange gamle spillere, men ikke Barnes.
– Vi hentet han på flyplassen, spiste middag sammen og pratet, og jeg er overrasket over hvor jordnær, alminnelig og hyggelig. Så jeg er veldig glad for at alle som møtte opp fikk møte en skikkelig trivelig mann som hadde mye på hjertet, ikke bare om fotball, men om selve livet også, sier Romanov.

Auksjon

Det ble også solgt en del signerte drakter, blant annet signerte Steven Gerrard-trøyer, og en som var signert av hele laget (minus en) fra CL-finalen i Istanbul i 2005. Den ble kjøpt av Kent-Ove Schelander og de 450 pundene han betalte gikk til Jamie Carraghers 23 Foundation, en stiftelse for å hjelpe vanskeligstilte barn i Liverpool.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no