19. okt
ATTRAKSJON: - Hele verdens øyne er rettet mot Kirkenes under Finnmarksløpet og da er det flott at man har et så spektakulært kunstverk å vise fram, sier Luba Kuzovnikova. Her sammen med Michael Miller. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Isskulpturen er berget
Isskulpturen fra Barents Spektakel skal ikke rives, den skal få stå når hundene kommer til Kirkenes under Europas lengste hundeløp, Finnmarksløpet.

Publisert: 07.mar.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

- Vi har hatt møte med Finnmarksløpet og Sør-Varanger kommune og blitt enige om at parken kan brukes selv om isskulpturen tar litt plass. Verdien av denne kanskje største isskulpturen i Europa er så stor og kommer til å bli en attraksjon også under hundeløpet, sier kunstnerisk leder i Pikene på broen, Luba Kuzovnikova.

Direktesending

Håpet er at NRK skal kunne bruke isskulpturen som tv-studio når de sender direkte fra hundeløpet i Kirkenes. Tidligere har de brukt paviljongen som står ved siden av.

- Om de ikke kan sende fra innsiden av skulpturen, kan den i alle fall lyssettes og brukes som en vakker kulisse. Hele verdens øyne er rettet mot Kirkenes under Finnmarksløpet og da er det flott at man har et så spektakulært kunstverk å vise fram samtidig. At den får stå under løpet tjener alle på, mener Kuzovnikova.

Hun forteller at de også har fått til en avtale med hotellet om bruk av strøm.

Sikkerhet

Kunstner Morten Traavik, som bestilte isskulpturen og arrangerte «Tidenes rettssak» i den under Barents Spektakel er glad for at den får stå.

- Finnmarksløpet har vår fulle velsignelse til å bruke amfiet og skulpturen til hva de måtte ønske, sier Traavik.

Skulptør Peder Istad, som bygget isskulpturen sier at det ikke skal være noen fare for at den smelter eller utgjør noen fare for publikum.

- Vi har hatt folk til å se på den og dessuten har Pikene på broen fått instruksjon i hvordan de skal vedlikeholde den med såkalt slush, issørpe. Jeg tror ikke sikkerheten skal være noe problem i forhold til værforholdene i Kirkenes i mars, sier han.

- Bruk den

- Dette er en fantastisk gave til Sør-Varanger som jeg håper folk benytter seg av. Jeg har hørt at veldig mange turister har oppdaget isskulpturen og fotograferer den. Det hadde vært artig hvis også lokalbefolkningen benytter seg av den, bruker den til møteplass, et sted å ta familiebilder eller bedriftsbilder, eller til et sted å ta med seg matpakke og spise lunsj. Kanskje til og med en romantisk date, alt er mulig, ler Kuzovnikova.

1000 kilometer

Finnmarksløpet er egentlig to løp, men det er det lange løpet på 1000 kilometer, som kommer til Kirkenes. Starten går i Alta lørdag 11. mars og de første hundene er beregnet å være ved snupunktet i Kirkenes onsdagen etter. I fjor vant den svenske hundekjøreren Petter Carlsson, og han er også i år med blant de snaut 50 deltakerne i FL1000.

På kulturprogrammet som følger løpet er det i år artistene Margaret Berger og Elle Márjá Eira som skal opptre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no